Animal Rights en Een DIER Een VRIEND sturen een brandbrief naar minister Van Engelshoven met het verzoek om de handel in laboratoriumapen te verbieden. Nederland speelt al jarenlang een dubieuze rol in de internationale handel in apen voor vivisectie en de organisaties eisen dat hieraan een einde komt.

brandbrief
Brandbrief: Stop de handel in laboratoriumapen | Foto: screenshot video Animal Rights/YouTube

De Tilburgse apenhandelaar Hartelust B.V. staat op het punt om apen te transporteren naar het Italiaanse primatencentrum van de Universiteit van Parma. De apen worden gebruikt in dodelijke experimenten waarbij de dieren het zicht verliezen. Robert Molenaar van Animal Rights:

“Naast de akelige experimenten zorgt ook het langdurige transport voor stress en angst. Zo ga je niet om met dieren die zo dicht bij ons staan en net zoveel kunnen lijden en voelen.”

Opnieuw aanleiding voor brandbrief

Onlangs kwam de Universiteit van Parma negatief in het nieuws door schokkende undercoverbeelden van de leefcondities van de apen (zie onderstaande video). De dieren worden gebruikt in langdurig hersenonderzoek. De apen hebben open wonden door de elektroden in het hoofd en worden getraind door ze te onthouden van water. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun welzijn.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Op de beelden is te zien hoe een dorstige aap zijn eigen urine drinkt en hoe de dieren aan muren en de spijlen van de kooien likken. Deze apen zijn afkomstig uit de loods van apenhandelaar Hartelust. Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND:

“We juichen toe dat minister Van Engelshoven het aantal dierproeven op apen in ons land sterk wil verminderen. Ondertussen speelt Nederland al jarenlang een dubieuze rol in de internationale handel in apen voor vivisectie. Dit is dweilen met de kraan open.”

Gefokt in China

Deze apen zijn niet in Tilburg geboren maar afkomstig uit Chinese apenfokkerijen. De handel in apen is big business. In Europa worden jaarlijks alleen al 10.000 apen gebruikt in experimenten. In China staan dan ook apenfokkerijen die qua omvang lijken op de megastallen in Nederland. De apen worden gehuisvest in overvolle kooien waarin ze amper hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Vanuit China worden de apen vervoerd naar de loods in Tilburg. Hier worden de dieren minimaal een maand in quarantaine gehouden voordat zij verhandeld worden aan proefdiercentra.

brandbrief
Laboratoriumaap op Universiteit van Parma | Foto: screenshot video Animal Rights/YouTube

Volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is wildvangst niet uitgesloten en zij adviseren laboratoria dan ook om niet langer apen te bestellen bij Hartelust B.V.. De Chinese apenfokkerijen hebben nieuwe aanwas van apen nodig om de populatie zuiver te houden. Dit gebeurt mogelijk door in naburige landen apen in het wild te vangen.

Petitie en actie bij de loods

De Italiaanse anti-vivisectie organisatie LAV is een petitie gestart met een oproep aan de Italiaanse minister van Volksgezondheid Giulia Grillo om de apenexperimenten in Parma te stoppen. Inmiddels hebben ruim 200.000 mensen de petitie getekend. Animal Rights organiseert woensdagmiddag 3 juli om 14 uur een protestactie bij de loods aan de Kapelmeesterlaan 112b in Tilburg.

PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen aan de minister.

Bron: