Zo’n acht beloega’s uit de entertainmentindustrie kunnen volgend jaar in vrijheid en rust van hun oude dag genieten in de Canadese provincie Nova Scotia. Het Whale Sanctuary Project, een belangengroep die zich inzet voor het bevrijden van walvissen en dolfijnen in gevangenschap, heeft deze plek uitgekozen om een rusthuis te ontwikkelen voor walvissen die in gevangenschap hebben geleefd.

rusthuis
Zo’n 8 beloega’s, of witte dolfijnen, uit dolfinaria kunnen eind 2021 terecht in het nieuwe rusthuis van The Whale Sanctuary Project | © Martin Wippel Flickr via Compfight cc

Het rusthuis, een reservaat van zo’n 40 hectare groot, komt te liggen bij een ongerept gebied bij de dunbevolkte gemeenschap van Port Hilford, Canada. Omdat het gebied in een inham ligt is het beschut tegen stormen. Het reservaat zal ruimte bieden aan vijf tot acht walvissen.

Het reservaat richt zich op beloega’s, omdat er daar in Noord-Amerika relatief veel van in gevangenschap leven. Directeur van het Whale Sanctuary Project Charles Vinick geeft aan dat er indien nodig ook plek is voor orka’s.

In het reservaat krijgen de beloega’s na jaren gevangenschap eindelijk de gelegenheid om vrij te zwemmen en diep te duiken. Maar omdat ze nooit geleerd hebben om op hun eigen voedsel te jagen, moeten ze nog wel door mensen worden gevoerd. Het gebied zal daarom onder water worden omheind met veilige netten.

Warme ontvangst

Het Whale Sanctuary Project heeft tientallen locaties overwogen in de staat Washington en provincies Brits-Columbia en Nova Scotia. Om de beste locatie te kiezen werden overal het water, de zeebodem, de getijden en de stromingen geanalyseerd. Ook onderzocht men de mogelijke effecten die de wilde dieren in de omgeving op de walvissen zouden kunnen hebben, en andersom.

Maar Charles Vinick zegt dat de warme ontvangst en sterke steun vanuit de gemeenschappen rondom het reservaat, waaronder Sherbrooke, uiteindelijk doorslaggevend waren. Vinick:

“Hoe belangrijk de fysieke eigenschappen van de locatie ook zijn bij het kiezen, we wisten ook dat de relatie die het reservaat zou hebben met de gemeenschap eromheen cruciaal zou zijn. De Sherbrooke-gemeenschap heeft al onze verwachtingen overtroffen.”

Begeleid wonen

De beloega’s zullen begeleid en gevoed worden door mensen. Vinick en het Whale Sanctuary Project hebben al eerder walvissen opgevangen die in gevangenschap zijn opgegroeid. Uit die ervaringen hebben ze geleerd dat de dieren zich zonder hulp niet kunnen aanpassen aan het leven in het wild. Vinick:

“Je zou het reservaat kunnen beschouwen als met pensioen gaan of begeleid wonen. Deze walvissen hebben tientallen miljoenen dollars verdiend voor hun eigenaren, en ze hebben miljoenen mensen vermaakt en we zijn hen daarom iets verschuldigd.”

Het plan voor het reservaat is een logische stap nadat het parlement van Canada vorig jaar “Bill S-203” heeft aangenomen. Dit was een wetsvoorstel waarin staat dat het in Canada verboden is om walvissen en dolfijnen in gevangenschap te houden.

Dr. Lori Marino, voorzitter van het Whale Sanctuary Project.

“Walvissen en dolfijnen zijn zeer intelligente, emotioneel gevoelige en sociaal complexe dieren. In de krappe ruimte van een betonnen tank in een aquapark lijden ze aan chronische stress en vaak fatale ziektes. Door ze te verplaatsen naar een oceaanomgeving krijgen ze een gezonder leven waar ze kunnen gedijen.”

Dr. Stephen Flemming, directeur van het nabijgelegen Sherbrooke Village Museum, meldt in een persbericht dat hij “verheugd is om een walvisreservaat in de buurt te hebben.”

Vinick geeft aan dat de organisatie van plan is samen te werken met scholen en musea om educatieve programma’s aan te bieden over de walvissen in het reservaat en hun wilde soortgenoten.

Het doel van het Whale Sanctuary Project is om het reservaat eind 2021 gereed te hebben om de walvissen te ontvangen.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel