Het is bekend dat honden een fantastisch reukvermogen hebben. Ze kunnen op een afstand het bloed van vermiste personen ruiken en of iemand in aanraking is geweest met drugs. Maar ze kunnen ook menselijke emoties “ruiken” zoals verdriet en angst. En nu blijkt uit recent onderzoek van de Lund University in Zweden en Eotvos Lorand University in Hongarije dat honden ook nog eens warmte kunnen ruiken.

warmte
Honden blijken niet alleen geuren, maar ook warmte te kunnen ruiken | ©e³°°° on Foter.com / CC BY-SA

Het reukvermogen van een hond is vele malen groter dan bijvoorbeeld van een mens. Waar een mens gemiddeld zo´n vijf miljoen geurreceptoren heeft, bevat de neus van een hond zo’n 200 miljoen geurreceptoren.

Warmte detecteren

Tot nu toe werd altijd gedacht dat alleen sommige slangen, de zwarte vuurkever en de vampiervleermuis in staat zijn om met hun neus warmte te detecteren. Ook honden blijken echter dit talent te hebben.

Onderzoekers hebben drie “gewone” huishonden getraind om te kiezen tussen twee voorwerpen. Tussen de voorwerpen zat anderhalve meter ruimte. De objecten zagen er exact hetzelfde uit en de geur was ook hetzelfde. Alleen de temperatuur van de voorwerpen verschilde. Het ene voorwerp was 31 graden Celcius en het andere voorwerp had een kamertemperatuur. Het lukte de honden iedere keer weer om het voorwerp met de warme temperatuur aan te wijzen.

Hersenactiviteit

Bij het volgende deel van het onderzoek werd bij zo’n tien honden van verschillende rassen een functionele MRI-scan gedaan. Met functionele MRI kan de plaats van hersenactiviteit bepaald worden. Er wordt een 3D-afbeelding van de hersenen gemaakt, waarbij te zien is waar en wanneer in de hersenen hersenactiviteit plaatsvindt. Tijdens de scan mochten de honden ruiken aan een voorwerp op kamertemperatuur of een warm voorwerp. Ook op de scans is te zien dat de hersenen van honden feller reageren op het warme voorwerp.

Voorouder

Het onderzoek toont aan dat honden net zoals vampiervleermuizen warmte kunnen opsporen. De wetenschappers denken dat dit een overblijfsel is van de voorouder, de grijze wolf, die deze eigenschap gebruikte om warme lichamen op te sporen tijdens de jacht. Dit verklaart meteen ook waarom met name oudere honden met een minder goed zicht-, reuk-, en of gehoorvermogen nog steeds succesvol kunnen jagen.

“Fascinerend”, noemt de beroemde gedragsbioloog, en expert op het gebied van de hondenneus, Marc Bekoff, de ontdekking.

Bron:

©Animals Today