Het eerste artikel over Morgan gaf een overzicht van de gebeurtenissen zoals die sinds de zomer van 2010 hadden plaatsgevonden. In dit tweede artikel geven wij het woord aan een aantal deskundigen en betrokkenen.

Orka in het wild
Orka in het wild | Foto: Wikimedia Commons

Hier is de mening van Jean-Michel Cousteau (1938), ontdekkingsreiziger, milieukundige en leraar, en de zoon van de diepzeeduiker Jacques-Yves Cousteau, die hij eind september gaf op het Blue Ocean Film Festival:

Jean-Michel Cousteau
Jean-Michel Cousteau | Foto via Secretary of Innovation

“Morgan moet terug naar de oceaan. Wij moeten haar niet langer lastigvallen, maar campagne voeren en de rechters overtuigen, die op 1 november in Amsterdam de beslissing gaan nemen, en ik ben van plan om daar zelf aanwezig te zijn om met zo veel mogelijk mensen de wereld, de gerechtelijke wereld, te laten zien dat er een groeiend aantal mensen is en dat wij een stem hebben. We moeten worden gehoord en begrepen, want jammer genoeg kan Morgan niet zelf tegen de rechters praten. We moeten het uit haar naam doen, zodat zij naar haar familie terug kan, waar zij thuishoort. Als dat lukt dan redden wij niet zo maar één orka: het betekent dat wij onze medemens duidelijk maken dat wij verantwoordelijke beslissingen kunnen nemen en dat wij goed voor het natuurlijke milieu kunnen zorgen. En dat wij die dingen kunnen doen waardoor wij de jonge mensen recht in de ogen kunnen blijven kijken: mijn kleinzoon, of jouw zoon daar die je draagt, en dat wij alles hebben gedaan wat in ons vermogen lag, zodat die dezelfde voorrechten zullen hebben als die wij hadden.”

Dr. Ingrid Visser (geen Nederlandse maar Nieuw Zeelandse), oprichter en wetenschapper van de Orca Research Trust, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de voorbereidingen van de eerste rechtszaak in september 2011. Zij wordt als de grootste deskundige ter wereld op het gebied van orka’s in het wild beschouwd en op het bovengenoemde filmfestival was de film “The woman who swims with killer whales” finalist.

Hieronder BBC Natural World: The Woman Who Swims With Killer Whales [59 min. ENG]

Dr. Ingrid Visser
Dr. Ingrid Visser | Foto via Orca Research Trust

Zij stelde vast dat Morgan niet gestrand en gered was, maar dat zij gewoon gevangen genomen was. Zij was ook niet ziek; alleen uitgemergeld en uitgedroogd en de kansen op volledig herstel en heruitzetten waren groot. Zij was minstens drie, maar waarschijnlijker vijf jaar oud en in orka-termen nog een tiener. Zij vindt dat de tijd die zij in gevangenschap heeft moeten doorbrengen had kunnen worden besteed aan haar voorbereiding op de hereniging met haar groep, maar naarmate de tijd vordert wordt de kans op succes steeds kleiner. Orka’s kunnen zestig tot tachtig jaar oud worden, maar in gevangenschap worden ze maar een jaar of negen. Dr. Visser denkt dat Morgan door het wereldwijde SeaWorld (die ook eigenaar is van Loro Parque op Tenerife) zal gaan worden gebruikt om mee te fokken. De orka-populatie van SeaWorld wordt namelijk door inteelt bedreigd- momenteel kruist men zelfs moeders met zonen.

Hier is het standpunt van Professor Marc Bekoff, emeritus hoogleraar ecologie en evolutiebiologie aan de Universiteit van Colorado, Boulder:

Marc Bekoff
Marc Bekoff | Foto via Kheper.net

“Commerciële organisaties als SeaWorld en Loro Parque zoeken doorlopend naar mazen in de wet en maken daar ook gebruik van, om dieren als Morgan in gevangenschap te kunnen houden. Morgan wordt vastgehouden onder het mom van wetenschappelijk onderzoek en educatieve doeleinden – er wordt echter aan onderzoek noch aan educatie gedaan en het zijn alleen maar voorwendsels om haar verblijf in dit pretpark te rechtvaardigen. Ik hoop dat het Nederlandse rechtssysteem niet zal zwichten voor deze doorzichtige argumenten; er zijn internationale wetten en overeenkomsten die deze dieren tegen commercieel gebruik behoren te beschermen. Deze wetten moeten gerespecteerd en nageleefd worden, want anders zullen ze nu en in de toekomst hun betekenis geheel gaan verliezen.

Ik heb nooit het gevoel gehad dat het Dolfinarium in Harderwijk haar uitsluitend voor haar rehabilitatie en vrijlating vasthield, maar steeds het idee gehad dat ze haar aan het voorbereiden waren op haar verhuizing naar SeaWorld. SeaWorld, dat een sterke band heeft met het Dolfinarium, was erg enthousiast toen ze het nieuws over de stranding en gevangenneming van een orka hoorden. Des te meer toen ze vernamen dat het om een jong vrouwtje ging dat zou kunnen worden gebruikt voor het fokken van nieuwe orka’s in gevangenschap. SeaWorld en het Dolfinarium hebben het publiek steeds misleid en gemanipuleerd en zijn daar nog steeds mee bezig. Er is veel geld geïnvesteerd in PR om steun te krijgen voor hun initiatieven. Door over Morgan te praten als over een “baby” die haar moeder heeft verloren, door haar een naam te geven en door toe te staan dat de media foto’s en films van haar maakten, hebben zij een verkeerd idyllisch beeld gecreëerd van zowel haar behandeling en van de intenties van het Dolfinarium. De bedoeling is uitsluitend om Morgan te exploiteren. Het is honderd procent zeker dat ze alles in het werk stellen om Morgan in de dolfinaria te laten optreden om zodoende voor de onderneming geld te gaan verdienen.”

Tenslotte de standpunten van de Orka Coalitie.

“Dat Morgan na tweeëneenhalf jaar niet meer uitgezet zou kunnen worden is lariekoek; het zijn dan ook niet de orkadeskundigen die zich daar zorgen over maken. De orka is een zeer intelligent dier, iets wat enorm onderschat wordt. De PR-machine van Dolfinarium Harderwijk heeft mensen echter doen geloven dat het dier dood zou gaan als het teruggezet zou worden. Morgan heeft nooit de kans gekregen om terug te keren naar de natuur. In plaats daarvan is zij opgesloten in een betonnen bak in een zonnig klimaat, en zwemt zij tussen orka’s die haar taal niet spreken. Dit is niet te vergelijken met de noordelijke zee waar zij vandaan komt. Volgens de deskundigen is Morgan niet vergeten waar zij vandaan komt: zij maakt grote kans zich, na haar rehabilitatie, aan te sluiten bij haar familie of aanverwanten… wij willen voorkomen dat een volgende orka weer in beslag wordt genomen door de amusementsindustrie. Orka’s leveren deze industrie miljoenen op!”

Dolfinarium Harderwijk en Loro Parque halen werkelijk alles uit de kast om uitzetting van Morgan te voorkomen. In mei van dit jaar meldde Loro Parque opeens dat Morgan doof zou zijn. Een dove orka kan nooit signalen van haar familie opvangen. Onafhankelijk onderzoek naar de vermeende doofheid van Morgan werd echter niet toegestaan.

Hoe gaat het nu verder?

De Orka Coalitie stapt op 1 november aanstaande voor de derde keer naar de rechter. Het enorme Morgan-dossier zal door drie rechters behandeld worden in de langverwachte bodemprocedure. Deze procedure is eigenlijk al in 2010 gestart; echter de situatie waarin Morgan toen verkeerde dwong de Orka Coalitie om tussentijds tot twee keer toe een kort geding te starten.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de dieren- en natuurorganisaties Dolphinmotion, Een DIER een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en VierVoeters. De Orka Coalitie is als officieel belanghebbende aangemerkt.

De redactie van PiepVandaag! wenst de Orka Coalitie veel succes op 1 november en natuurlijk ook heel veel sterkte op deze spannende dag!

Bronnen ©PiepVandaag.nl Jeanco Lapierre Armande