Camerabewaking - slachthuizen“If slaughterhouses had glass walls, everyone would be vegetarian.”, zei Sir Paul McCartney al eens. Zover zal het waarschijnlijk nooit komen, maar in Groot-Brittannië overweegt de regering wel om verplichte camerabewaking in te stellen, om zo berichtgevingen te verhinderen over misstanden in slachthuizen.

Dit blijkt uit een discussienota van de Food Standards Agency (FSA), de Britse voedselveiligheidsdienst. De FSA staat achter deze maatregel, die naar schatting vleesbedrijven 650.000 euro zal gaan gaan kosten. Wel stellen ze daarbij de vraag of vleesbedrijven op basis van hun eigen filmmateriaal vervolgd kunnen worden wegens dierenmishandeling.

Momenteel beschikt een klein deel van de slachterijen over camerabewaking, voornamelijk in de grotere roodvlees en pluimvlees. ”Bewindslieden van het plattelandsministerie Defra bekijken op dit moment hun beleid rond verplichte installatie van CCTV door bedrijven en de invoering van andere maatregelen om het dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren.”