Speciaal gefokte postduiven die zo snel mogelijk een traject moeten afleggen tussen de plaats waar ze worden losgelaten en hun hok. De winnaar is de eigenaar van de duif die de afstand met de hoogste gemiddelde snelheid heeft afgelegd. Dit fenomeen heet ‘sport‘. Duivensport, synoniem voor duifje pesten, zou eigenlijk verboden moeten zijn.

Duivensport is 'duifje pesten'
Duivensport is ‘duifje pesten’ | Foto: publiek domein

Al 5000 jaar voor Christus werden duiven ingezet om post te bezorgen. Later werden postduiven gebruikt om berichten te sturen tijdens verschillende oorlogen. Omdat een duif alleen een bericht kan brengen naar een plek waar hij eerder was, stonden in een oorlog de hokken van de vogels dan ook op de plek waar de berichten heen moesten. Van daaruit gingen ze in hokjes mee naar het front.

Twee bekende oorlogsduiven zijn Cher Ami († 1919) en G.I. Joe († 1961). Cher Ami was een postduif uit de Eerste Wereldoorlog. De duif ontving het Croix de guerre voor het afleveren van 12 belangrijke berichten in Verdun. In de Tweede Wereldoorlog redde G.I. Joe met een bericht de bevolking van de Italiaanse plaats Calvi Risorta en dat van de Britse troepen die daar gelegerd waren.

Duivensport is 'duifje pesten'
Cher Ami en G.I Joe (r) | Foto’s: publiek domein

Hobby

Eind 19e eeuw begonnen mensen het houden van postduiven als een hobby te zien: de dieren ver van huis loslaten, waarna ze naar hun hok terug moesten vliegen. In België vonden de eerste wedstrijden plaats en de ‘hobby’ verspreidde zich over naburige landen. In Japan, China en het Verre Oosten wordt de duivensport gebruikt om te gokken en geldbedragen te winnen. De prijzen voor goed getrainde duiven lopen uiteen van enkele tientjes tot meer dan een miljoen euro. In 2018 werd in China de duurste duif aller tijden verkocht voor 2,78 miljoen euro. Postduif New Kim leverde in 2020 op een veiling in België 1,6 miljoen ‘Chinese’ euro’s op.

Duivensport is 'duifje pesten'
Allemaal tegelijk losgelaten | Foto: screenshot video PETA UK/YouTube

De wedstrijden: duifje pesten

Vanaf eind maart tot ongeveer eind september worden er voor de duiven vluchten georganiseerd, waarbij ze op een bepaalde afstand van hun onderkomen worden weggebracht en op een speciaal punt allemaal tegelijk worden losgelaten. De dieren worden hierbij in speciaal daarvoor gemaakte manden met vrachtwagencontainers vervoerd. Na het loslaten willen ze dan nog maar één ding: terug naar hun eigen hok. De ‘sport’ is dan dat de duif die het snelst weer in het eigen hok terug is, heeft gewonnen.
De meeste duiveneigenaren specialiseren zich in een aparte categorie: vitessevluchten (sprinters) en marathonvluchten (lange afstandsduiven).

Duivensport is 'duifje pesten'
Sommige duiven leveren miljoenen op | Foto: publiek domein

Duivendoping

Een belangrijk onderdeel is het kweken en trainen van postduiven. Maar net als met andere sporten waarbij snelheid belangrijk is en soms stimulerende middelen worden gebruikt, zijn er voor postduiven middelen op de markt waardoor duiven sneller en verder vliegen – door de olympische comités wereldwijd goedgekeurd! Duiven’sport’ is een olympisch onderdeel georganiseerd als Olympiade, dit jaar in Roemenië. Onderstaande beelden van Poolse olympische duiven dateren uit 2017:
.

.
Postduiven hebben een fenomenaal oriëntatie vermogen. Duiven die tot honderden kilometers ver worden gebracht, weten vaak feilloos hun thuis terug te vinden. Hierbij bepalen ze onder meer hun richting door de stand van de zon en maken ze gebruik van het magnetische veld van de aarde. De vogels hebben daar speciale organen voor. Deze bevinden zich waarschijnlijk in de ogen, de snavel of in de oren van vogels. Ook vliegen ze op geur, zicht en herkennen ze gebouwen vanuit de lucht.

Sport?

Is het echt een sport om dieren ver van huis te brengen waarna ze maar moeten zien hoe ze hun hok terugvinden? De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan de extreme praktijken van de duivensport en wil een verbod op de wedvluchten. Er sterven namelijk veel duiven rond of tijdens een wedstrijd, als gevolg van uitputting. Vooral de eenhoksrace is berucht, het evenement waarbij duizenden duiven tegelijk worden losgelaten voor een race van 400 tot 600 kilometer, nadat ze weken of maanden zijn getraind. Het is een ‘sport’ die overal ter wereld wordt beoefend. Hier in Nederland, maar net zo goed in Irak:
.

.
De lange vluchten, waarvoor duiven per vrachtwagen naar een plek worden vervoerd om van daaruit tot wel 1200 kilometer terug naar huis te moeten vliegen, geven veel problemen. Veel dieren raken daarbij verzwakt en gedesoriënteerd. De verdwaalde duiven belanden in steden of in opvangcentra.

De Dierenbescherming is ook tegen het vliegen over te lange afstanden en keurt wedstrijdvluchten af waarbij (geldelijk) gewin wordt geplaatst boven de gezondheid en het welzijn van de dieren.

Niks romantisch aan witte duiven op je trouwdag

Het is erg in trek bij jonge koppels om op hun trouwdag twee witte duiven los te laten, iets wat ook bij andere evenementen steeds vaker voorkomt, tot begrafenissen aan toe. Vogelopvangcentra zien elke lente en zomer, als het trouwseizoen weer begint, het aantal binnengebrachte witte duiven stijgen. Barbara Zwart van Vogelopvang Utrecht:

“Ze zijn verdwaald, verward, uitgehongerd en vermagerd. Het is een wonder dat ze nog leven en niet zijn gepakt door een auto, roofvogel of kat.”

.

Duivensport is 'duifje pesten'
Deze witte sierduifjes redden het niet in het wild | Foto: publiek domein

Het probleem met witte sierduiven is volgens Zwart dat de vogels vaak niet weten hoe ze terug moeten vliegen. Een sierduif is geen postduif:

“Deze dieren zijn gewend om een voerbakje met eten te krijgen. Ze weten niet hoe ze zichzelf in het wild moeten redden. Ze blijven een beetje hangen bij de plek waar ze worden losgelaten en worden heel snel voer voor katten of roofvogels.”

Dat zorgt voor een nieuw probleem bij vogelopvangcentra, zegt Lizzy Looijestijn van vogelopvang De Wulp in Den Haag:

“Als de duiven zijn opgelapt, kunnen ze niet worden vrijgelaten; als we dat zouden doen overleven ze het niet, ze hebben geen schijn van kans.”

Duiven zoek

Wie ook geen schijn van kans hadden waren de 2 x 5000 postduiven die in 2017 in Barcelona en in 2021 in het Engelse Peterborough zoekraakten. De langeafstandsvlucht uit Barcelona (de ‘Tour de France’ van de duivensport) wordt al sinds 1924 georganiseerd en staat bekend als een van de zwaarste beproevingen voor de dieren. Barcelonavliegers moeten in één ruk meer dan duizend kilometer afleggen, een nacht doorvliegen, en temperaturen van ver boven de 30 graden doorstaan. Het is niet uitzonderlijk dat een kwart van de duiven de eindstreep niet haalt.  Volgens kenners heeft bij de beruchte vlucht van 2017 een zonnestorm boven de wolken het magnetisch veld voor de duiven verstoord.

Met onderstaande video gaf PETA US 9 jaar geleden een blik in de wrede wereld van de Britse duiven’sport’:
.

Duivensport zou verboden moeten zijn

Waarom duiven nog langer pesten met deze ‘sport’? Volgens het Besluit houders van dieren is het immers verboden bij dieren onnodig lijden te veroorzaken of de gezondheid onnodig te benadelen. Deze ‘sport’ met dieren is alleen ‘leuk’ voor de mens en draagt niets bij aan het belang van het dier. Duiven’sport’ schaadt de dieren zelfs en zou daarom een verboden activiteit horen te zijn.

Bronnen:

PETA US onthult de wrede wereld van duivensport in Engeland

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg