Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne sterven de schapen in Aleppo van de honger. Voedsel wordt normaal gesproken door boeren geïmporteerd uit Turkije, maar door de oorlog is de prijs van een ton hooi van 300 dollar naar 500 dollar gestegen. De dieren hebben ongelooflijk weinig overlevingskansen omdat er nog maar weinige natuurlijke graasgebieden in Aleppo zijn.

schapen
Schapen sterven aan hongersnood in Syrië | Foto: publiek domein

Volgens Dadi Ahmad, hoofd van het landbouwkantoor in de stad Azaz, heeft de oorlog een negatieve invloed op de import van voer, hooi en tarwe. “Veel schaapsherders lijden en moeten noodgedwongen de helft van hun vee verkopen om voer voor de andere helft aan te schaffen”, aldus Ahmad. De schaapsherders hadden het al moeilijk door verminderde regenval en droogte in het noorden van het land.

Handel in boerderijdieren

Daar komt bij dat de handel in boerderijdieren op het moment niet goed loopt. “Er worden helemaal geen dieren aangeschaft op het moment. Schaapsherders komen hier met hun auto’s, geven geld uit aan benzine en verkopen helemaal geen dieren”, zegt Hassan Abdullah, supervisor op een markt voor boerderijdieren. Dat betekent dat boeren hun dieren niet kwijt kunnen, en ze niet allemaal kunnen voeren.

Extreme droogte

Het is het tweede jaar op rij dat het land kampt met flinke droogte door de klimaatcrisis. Ook buurlanden zoals Irak kampen met dit probleem, maar Syrië is een van de meest kwetsbare landen en is slecht voorbereid op klimaatverandering. Voornamelijk de tarweoogst in het land heeft te lijden onder dit probleem. Het verbouwen van tarwe is een grote inkomstenbron voor de bevolking. De angst voor een tekort aan voorraden, is groot onder de bevolking.

 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom