Deze week is bekend geworden dat er mogelijk al meer wolven in Nederland zijn. Een week na de vondst van de dode wolf in Luttelgeest begin juli, werden sporen gevonden van nog een wolf op een andere locatie.

Europese wolf - wolven in Nederland
Foto: Tambako the Jaguar / Foter / CC BY-ND 

Het gaat om het kadaver van een kalf dat verwondingen vertoond die volgens wolvendeskundige Wim Tegels typisch ontstaan bij een wolvenaanval.

De eigenaar van het kalf had Tegels foto’s toegestuurd waarop de verwondingen van het kalf te zien zijn. Zo ontbrak er een poot en waren ingewanden uit het kalf getrokken. Omdat er geen officiële melding is gemaakt bij de autoriteiten vindt er geen verder onderzoek plaats.

Tegels denkt dat er op dit moment meer wolven in Nederland leven. [Bron]

Boswachter André Donker, die de natuur in Drenthe-Zuid onder zijn hoede heeft, gelooft daarentegen niet dat het kalf gedood is door een wolf. Hij denkt eerder aan vossen, dassen of zwijnen en zegt:

“Wij volgen een protocol uit Duitsland en als we goed naar de foto’s kijken is het discutabel om te zeggen dat het een wolf was”, zegt Donker. “De wens voor een wolf is groter dan de werkelijke bewijzen.”

Zo werden de darmen van het kalf niet helemaal verwijderd. Volgens Donker zou een wolf dat wel gedaan hebben om er voor te zorgen dat het vlees niet bederft.

“Mogelijk is het kalf dood geboren. Dan heeft de natuur opruimers, zoals vossen, dassen en zwijnen, die het beest aanvreten.”

Volgens de organisatie Wolven in Nederland zou het dode kalf in het oosten van het land of Drenthe zijn gevonden. Ook daar denkt Donkers anders over.

“Volgens de informatie die ik heb komt het dier eerder uit de omgeving van Limburg dan uit het oosten van het land”, vertelt Donker. “En het komt al helemaal niet uit Drenthe, want dan had ik het geweten.”

Bron: Nieuws.nl ©PiepVandaag.nl