Het leven van leeuw Simba staat op het punt om drastisch te veranderen. Dankzij Nederlandse marechausses verhuist hij binnenkort van een kooi in het centrum van Bagdad, Irak, naar Stichting Leeuw in Anna Paulowna.

Leeuw Simba
Leeuw Simba | Foto via Facebook Stichting Leeuw

Nederlandse marechaussees die werkzaam zijn in Bagdad, waren geschokt toen ze leeuw Simba aantroffen in de stad. Het dier was er zeer slecht aan toe en werd te koop aangeboden. Dankzij een tip werden de Nederlanders op het dier geattendeerd en zij besloten actie te ondernemen. Ze namen contact op met Stichting Leeuw, waar men aangaf het getraumatiseerde dier te willen opvangen. Daarop startten de initiatiefnemers een crowdfunding om de opvang, medische kosten en voedsel te kunnen bekostigen. Op de Gofundmepage staat vermeld hoe men Simba aantrof:

“De leeuw is 1,5 jaar oud en wordt onder vreselijke omstandigheden gehouden. Zijn kooi is te klein, de leeuw is gestrest, ondervoed en omgeven door luidruchtige honden, bavianen en katten. De leeuw verblijft momenteel in een dierenopvang aan een drukke weg waar veel auto’s rijden en er wordt slecht voor hem gezorgd. Hij krijgt onvoldoende voedsel en is getraumatiseerd door zijn omgeving. Toen we hem bezochten was hij angstig door al het lawaai en zat hij in een hoek van zijn kleine kooi.”

Inbeslagname Leeuw Simba

Inmiddels verblijft Simba hier gelukkig niet meer, schrijft Stichting Leeuw op haar Facebookpagina:

“Het goede nieuws is dat de Irakese autoriteiten Simba in beslag hebben genomen en naar een tijdelijk, maar veel beter, onderkomen hebben gebracht. Irak werkt dus erg goed mee om Simba naar Nederland te krijgen. De kosten om Simba te vervoeren en de zorg zijn erg hoog. Deze inzameling is dus hard nodig. Het wachten is nu op de import- en exportpapieren, zodat Simba naar Stichting Leeuw kan komen en daar kan aansterken. Dit kan nog een aantal weken duren. Wij zijn er in ieder geval klaar voor om Simba een mooie en nieuwe start te geven.”

Het beoogde bedrag van de inzamelingsactie van de militairen, € 8000,-  is inmiddels ruimschoots bereikt. Het vervoer naar Nederland wordt geregeld met behulp van Defensie: Simba kan mee met een bevoorradingsvlucht en dit scheelt enorm veel geld. Directeur van Stichting Leeuw, Robert Kruijff, verwacht dat het nog zo’n zes tot acht weken zal duren voor Simba mag verhuizen: het wachten is op toestemming van de Irakese autoriteiten.

Bij het aansterken in het Noord-Hollandse Anna Paulowna blijft het niet, als het aan Stichting Leeuw ligt. Na een jaar of twee wil men Simba overbrengen naar een Afrikaans natuurpark, waar hij meer ruimte heeft.

De jonge leeuw verdient een veel beter leven en dat gaat hij binnenkort eindelijk krijgen.

Illegale dierenhandel

Naast de reddingsactie van leeuw Simba wil Stichting Leeuw duidelijk maken dat er meer werk aan de winkel is:

“Omdat Simba in een land zit met een geschiedenis en de zorg van dieren een andere prioriteit heeft, willen we dit ook onder aandacht brengen. Het leed en de handel in exotische dieren is iets wat wereldwijd onder aandacht moeten worden gebracht en de leeuw Simba is hierin een goed voorbeeld.”

Bron: Ad.nl ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde