Deze week stemde het Roemeense parlement in met een wet die het massaal doden van zwerfhonden toestaat. Slechts 20 parlementariërs onthielden zich van stemming, 266 waren voor. ‘Euthanasie’ , zo wordt de voorgenomen massaslachting genoemd, maar zo omschrijf je het doden van gezonde dieren niet wat mij betreft.

Protest Boekarest - zwerfhonden
Protest Boekarest

Ja, het is natuurlijk vreselijk dat een jongetje vorige week is doodgebeten door een hond. Maar juist om dit soort tragedies in de toekomst te voorkomen, roepen wij al jaren op tot een nationaal actieplan om het aantal zwerfdieren te reduceren.  De echte oplossing is een combinatie van maatregelen: verplicht chippen en castreren van honden, boetes voor het dumpen van een dier en structureel neutraliseren van zwervers. Om de uit de hand gelopen situatie op straat aan te pakken, dient gestart te worden met een adoptieprogramma.

Sinds 2001 hebben onze collega’s in Roemenië zo’n 100.000 zwerfdieren gevangen, gecastreerd en teruggeplaatst. In Boekarest waren dat 10.466 zwerfdieren, in zowel kleine als grootschalige projecten. Diezelfde collega’s wordt op dit moment het werken onmogelijk gemaakt: hun dierenkliniek is vorige week door de overheid gesloten…

Ook het Nederlandse kantoor is al dagen in rep en roer. We willen zo graag helpen en het doodknuppelen, vergassen en vergiftigen van duizenden honden stoppen! Zo hebben we protest aangetekend bij de Roemeense ambassadeur in Den Haag, en om dit kracht bij te zetten organiseren we volgende week een demonstratie. Wie mee wil doen, kan zich melden via info@vier-voeters.nl. Ook vraag ik iedereen om een online  protestbrief te sturen naar het Roemeense parlement, via: www.fourpaws.org/straykilling.

Ook PiepVandaag.nl is een actie gestart, de petitie is hier te tekenen!

Sommige lezers kennen Helma van de Vondevoort misschien nog als directeur van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, of zelfs uit haar periode bij Stichting Varkens in Nood. Sinds september 2013 werkt zij als directeur van het Nederlandse kantoor van VIER VOETERS, een internationale dierenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor dieren in nood. Zo redt zij beren uit gevangenschap en vangt hen op in speciale berenparken. Maar ook tijgers en leeuwen die bijvoorbeeld in circussen leefden, kunnen terecht in een prachtig park van VIER VOETERS in Zuid-Afrika. Daarnaast voert VIER VOETERS campagne voor een beter leven voor huisdieren, proefdieren en dieren in de bio-industrie. 

©PiepVandaag.nl Helma van de Vondevoort, directeur Vier Voeters Nederland