VIER VOETERS verhuist twee tijgers en twee leeuwen naar Zuid-Afrika 

Harun in zijn oude verblijf in Onesti - dierentuin
Harun in zijn oude verblijf in Onesti | Foto: Mihai Vasile

Gistermiddag heeft de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS de tijgers Harun en Lina, en de leeuwen Zac en Donna weggehaald uit de dierentuin van Onesti (Roemenië), waar zij onder erbarmelijke en illegale omstandigheden leefden. De dieren zijn overgebracht naar LIONSROCK, het opvangcentrum voor grote katachtigen in Bethlehem (Zuid-Afrika). Nadat ze jarenlang een vreselijk bestaan hebben geleid op een betonnen vloer in kleine, donkere hokken, verlieten de dieren de transportkooi en voelden voor het eerst in hun leven gras onder hun poten.

Lina en Harun in hun nieuwe verblijf in Lionsrock - dierentuin
Lina en Harun in hun nieuwe verblijf in Lionsrock | Foto: Mihai Vasile

“We zijn erg blij dat we de laatste vier grote katachtigen uit Onesti onder onze hoede hebben kunnen nemen”, zegt Ioana Dungler, projectleider bij VIER VOETERS. “Harun, Lina, Zac en Donna hebben zo lang moeten lijden, maar hier in LIONSROCK zullen ze snel hun waardigheid en levensvreugde hervinden.”

Harun, Lina, Zac en Donna waren de laatste van tien leeuwen en tijgers in de dierentuin van Onesti. Deze raakte in 2007 de vergunning kwijt. In dat jaar trad Roemenië toe tot de Europese Unie, die aanscherping eiste van de regelgeving over dierenwelzijn. De piepkleine kooien voldeden bij lange na niet aan de minimumeisen. Toch kostte het jaren van onderhandeling tot de gemeente van Onesti akkoord ging met het verhuizen van de tien wilde dieren naar LIONSROCK.

Zac in Lionsrock - dierentuin
Zac in Lionsrock | Foto: Mihai Vasile

Vijf Roemeense dierentuinen zijn hun vergunning kwijtgeraakt omdat de omstandigheden waarin hun dieren gehouden worden niet aan de Europese minimumeisen voldoen. “Maar voor tientallen wilde dieren is er desondanks niets veranderd”, vertelt Ioana Dungler. “Het is hoog tijd dat de Roemeense autoriteiten op naleving van de nieuwe wetten toezien en een oplossing zoeken.”

Harun, Lina, Zac en Donna hebben de lange reis van Roemenië via Zürich naar Zuid-Afrika goed doorstaan. Na een gewenningsperiode van enkele maanden zullen ze naar hun permanente verblijf verhuizen: een enorm omheind gebied van 10.000 m2, 250 keer groter dan de kooien waarin ze tot nu toe gehouden werden. Met deze nieuwkomers leven er nu in totaal 82 leeuwen en 8 tijgers in LIONSROCK.. Hiervan komen 29 leeuwen en 4 tijgers uit Roemenië.

Persbericht Vier Voeters