Nergens in België worden zo veel dierproeven op honden uitgevoerd als bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. In tien jaar tijd zijn de experimenten met honden zelfs met meer dan 60 procent gestegen. Animal Rights in België luidt de noodklok en organiseert op woensdag 14 juli een protest voor de poort van het bedrijf.

Forse toename dierproeven bij Janssen Pharma in Beerse
Janssen Pharmaceutica gebruik honderden beagles voor toxicologisch onderzoek en geeft ze daarna een spuitje | Foto: Animal Rights

Campagnecoördinator ‘Vervang dierproeven’ Jen Hochmuth van Animal Rights België geeft aan dat het genoeg is geweest:

“We willen met Janssen Pharmaceutica in debat gaan over dierproeven. Ons standpunt is helder: dierproeven stopzetten en vervangen door dierproefvrije technieken.”

Waarom beagles?

Beagles van een tot twee jaar oud worden bij Janssen veel gebruikt in toxicologische proeven en onderzoek naar cardiologische en psychische aandoeningen. Beagles zijn al sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw in trek bij proefdiercentra omdat deze honden niet te groot zijn, een hoge pijngrens hebben en zich amper verzetten. Jen Hochmuth:

“De honden zijn slachtoffer van hun eigen goedheid. We maken ons ernstig zorgen om het leven en welzijn van deze dieren.”

Forse toename dierproeven bij Janssen Pharma in Beerse
De honden zijn slachtoffer van hun eigen goedheid | Foto: publiek domein

Cijfers dalen niet

Volgens een statement op de website zet Janssen Pharmaceutica ‘actief in op minder dierproeven’. Uit opgevraagde stukken bij de Belgische dienst Dierenwelzijn blijkt dat de farmaceut in 10 jaar tijd 7.411 dierproeven op honden heeft uitgevoerd. Waren het in 2009 nog 498 experimenten; 10 jaar later (in 2019) stond het aantal op 795. In 2017 werden zelfs 1.417 dierproeven op honden uitgevoerd. Jen Hochmuth:

“De cijfers dalen duidelijk niet. Integendeel, op 10 jaar tijd zijn dierproeven op honden bijna verdubbeld!”

Sinds 2013 heeft Janssen een adoptieprogramma voor honden in samenwerking met de vzw Jodipro. Volgens Janssen Pharmaceutica vonden er via dit adoptieproject al zo’n 150 honden een nieuw thuis. Helaas blijkt het adoptieproject slechts een doekje voor het bloeden te zijn. Hochmuth:

“In de statistieken van Janssen tellen we van 2013 tot 2019 niet minder dan 1.695 nieuw gebruikte honden. Het overgrote merendeel van de proefhonden wordt dus niet herplaatst maar afgemaakt.”

beagle
Het merendeel van de proefhonden wordt niet herplaatst maar afgemaakt | Foto: publiek domein

Petitie en demonstratie bij Janssen Pharma

Janssen blijft vasthouden aan onethische dierproeven. Animal Rights België betreurt dat en wil dat er een einde komt aan dierproeven op honden en dat de Vlaamse dierproefsector en overheid serieus werk gaan maken van de ontwikkeling en bevordering van dierproefvrije alternatieven. Hiervoor is ook een petitie gestart, die pleit voor de stopzetting van honden- en kattenexperimenten, het vervangen van dierproeven en het uitplaatsen van de ex-proefdieren naar een opvangcentrum.
.

.
Op woensdag 14 juli organiseert Animal Rights van 13 tot 15 uur een protest bij de ingang van Janssen Pharmaceutica in Beerse, aan de Turnhoutseweg 30. Jen Hochmuth:

“Deze honden hebben net als alle andere honden een warme mand én thuis nodig en geen koude kille vloer in een labohokje.”

Bron:

Ex-proefdieren voortaan makkelijker te adopteren via Ik Zoek Baas