Van 2 tot en met 9 juli organiseert Stichting Kitten Rescue Curaçao weer een sterilisatie-actie waarbij katten gratis worden gesteriliseerd. En vanaf nu bij elke actie worden de dieren ook gratis voorzien van een chip. Het gaat hierbij om zowel huis- als zwerfkatten die door het huidige beleid van de lokale dierenbescherming het gevaar lopen te worden gedood. Met het kosteloos laten chippen van katten probeert de stichting een einde te maken aan de verwarring of een loslopende kat nu wel of geen eigenaar heeft en hen hiermee de dood te besparen.

gratis
Kitten Rescue Curaçao chipt en steriliseert voortaan gratis | Foto: publiek domein

Het Caribische eiland Curaçao kampt al jaren met een zwerfkattenprobleem. Marcel en Miriam Bleeker zetten zich met hart en ziel in om deze viervoetige eilanders een waardig leven te bieden. Stichting Kitten Rescue Curaçao (SKRC) vangt zwerfkatten op, verzorgt deze en plaatst de dieren indien mogelijk bij adoptiefamilies. Kattenkolonies die zich goed standhouden op straat, worden na behandeling teruggezet op de gevonden locatie en vervolgens met regelmaat gecontroleerd. Hiermee handhaaft de stichting het zogeheten TNR-beleid (Treat, Neuter, Return).

Zogenaamde dierenbescherming

Terwijl de SKRC zwerfkatten steriliseert en terug plaatst, handhaaft de lokale Stichting Dierenbescherming Curaçao een tegenstrijdig beleid. Wegens gebrek aan opvang in het dierenasiel, heeft deze ´dierenbescherming´ ervoor gekozen aangeleverde dieren binnen enkele dagen na ontvangst te doden. Met deze strategie worden gesteriliseerde en goed verzorgde en gezonde zwerfkatten uiteindelijk dus alsnog afgemaakt. Om hier zo snel mogelijk een stokje voor te steken, hebben Marcel en Miriam besloten alle door hun behandelde katten voortaan te chippen. Op deze manier is er bij gechipte zwerfkatten automatisch sprake van een eigenaar. En daarnaast kunnen deze niet van straat worden geplukt en bij het asiel terechtkomen.

Stichting Kitten Rescue Curaçao geeft straatkatten een beter leven

Registratie

SKRC zal samenwerken met een professionele en onafhankelijke partij die voor het einde van dit jaar een registratie-systeem zal aanbieden voor gechipte dieren op het eiland. De database zal openbaar zijn, zodat bij een gevonden dier door middel van de chip meteen de eigenaar bekend is en kan worden benaderd. Marcel Bleeker, woordvoerder van Stichting Kitten Rescue Curaçao:

“Het is de hoogste tijd dat op het eiland het dierenwelzijn naar een hoger plan wordt getild. Het chippen en registreren van dieren is hier onderdeel van. Wij kunnen niet blijven wachten op mogelijke initiatieven vanuit lokale instanties en nemen daarom het heft in eigen hand. Chippen is helaas hier op het eiland ook hoognodig geworden voor de zwerfdieren om ze te beschermen tegen ruiming. Het ruimen van zwerfkatten is nooit een oplossing geweest in de bestrijding van overpopulatie. Dit is wetenschappelijk en in de praktijk ook op het eiland al bewezen en derhalve zullen wij er alles aan doen om deze katten tegen ruiming te beschermen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools