Onlangs zijn in Afrika meer dan 100 ezels gered van een gruweldood. De dieren waren op weg van Zuid-Afrika naar het naastgelegen Lesotho, een land waar de illegale handel in ezelhuiden bestemd voor een traditioneel Chinees ‘geneesmiddel’ welig tiert. De geredde dieren waren er slecht aan toe. Onder de ezels bevonden zich meerdere jonge veulens. De politie heeft zes verdachten aangehouden en die zijn inmiddels aangeklaagd en schuldig bevonden aan dierenmishandeling.

Ruim 100 ezels gered van de slacht in Afrika
Ruim 100 ezels gered van de slacht in Afrika | Foto (illustratief): publiek domein

De Zuid-Afrikaanse politie arresteerde zes verdachten. Ze reisden zonder paspoorten, ook konden ze geen legale reispapieren overleggen voor de ruim 100 ezels. Volgens dierenopvang Donkey Sanctuary, die samenwerkt met de dierenwelzijnsorganisaties National Council of Societies for the Prevention of Cruelty to Animals (NSPCA) om een einde te maken aan de wrede, wereldwijde handel in huiden, waren de ezels op weg waren naar Lesotho om te worden geslacht voor hun huid. De huiden van ezels worden gebruikt voor de productie van ‘ejiao’, een traditioneel Chinees ‘geneesmiddel’. De gelatine in de ezelhuiden is een belangrijk ingrediënt bij de productie van ejiao.
.

Ezels massaal afgeslacht voor Chinees ‘medicijn’

Levend gevild

De NSPCA onderzoekt al meer dan vijf jaar de handel in ezelhuiden. Volgens Marcelle Meredith, directeur van de NSPCA, is de vondst tekenend voor de handel.

“De onderschepping van de gewonde ezels lijkt te wijzen op de schokkende terugkeer van de handel in ezelhuiden, nadat deze bijna 18 maanden leek stil te liggen. De manier waarop de huiden worden verkregen, is misselijkmakend. Te beginnen bij hoe de dieren worden behandeld, vervoerd, geslacht en soms zelfs levend gevild.”

De geredde ezels waren er slecht aan toe. Veel dieren waren extreem mager, waarbij hun ribben zichtbaar waren door hun huid. Ook hadden veel ezels ernstige infecties en open wonden. Sommige dieren misten zelfs hun oren. Ongeveer 36 moederdieren zijn met hun jonge veulens opgevangen op de faciliteit van ‘Kloof and Highway SPCA’ nabij Durban. De andere dieren zijn ondergebracht bij de SPCA in Johannesburg. Ze worden daar verzorgd, totdat ze herplaatst kunnen worden.
.

Ezelstroperij heeft grote gevolgen – en niet alleen voor ezels

Diefstal

Door de toenemende vraag vanuit China is er op grote schaal een handel ontstaan in ezels en hun huiden. De handel heeft geleid tot stroperij en diefstal van ezels uit gemeenschappen, die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van ezels. Grace de Lange, hoofdinspecteur van de afdeling Bescherming Landbouwdieren van de NSPCA:

“Andere landen in de regio, zoals Botswana, Ethiopië en Senegal, hebben al actie ondernomen. Wij roepen op tot onmiddellijk ingrijpen van de overheid om de export van ezels uit Zuid-Afrika te stoppen, net als de uitvoer van hun huiden of andere bijproducten voor welke handel dan ook.”

Wil je iets doen voor ezels in nood, overweeg dan om een donatie te doen aan Donkey Sanctuary. Dat kan via hun website (Nederlandstalig).

Bron:

Karen’s blog: 25.000 kilo hooi voor de ezels op Bonaire!

#GNvdD: Dubbel hooi voor hongerige ezels Bonaire

©AnimalsToday.nl