Twee olifanten in de dierentuin Tête d’Or in Lyon zijn mogelijk besmet met tuberculose. Omdat dit een besmettelijke ziekte is die gevaarlijk kan zijn voor andere dieren en bezoekers, werden de olifanten in december 2012 ter dood veroordeeld. Dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot trok ten strijde voor Baby (42) en Nepal (43) en vond nieuw onderdak voor ze bij prinses Stephanie van Monaco.

olifant close-up
Photo credit: nakwoodford / Foter.com / CC BY-NC

Vorstelijk onderkomen
Vele Fransen stonden op hun achterste benen nadat bekend werd dat de olifanten gedood zouden worden. Samen met de vorige eigenaars van Baby en Nepal, het circus Pinder, ondernam Bardot actie om de twee dikhuiden te redden. Ze kregen prinses Stephanie van Monaco aan hun kant, die beloofde voortaan voor de olifanten te zorgen. Daarom vertrekken Baby en Nepal binnenkort naar het familieverblijf van de Grimaldi’s in de Zee-Alpen: Roc Agel.

 Aan de krant Nice Matin verklaarde prinses Stephanie haar hulp aan de olifanten als volgt: ” Volgens mij ben ik in een vorig leven een olifant geweest. Ik ben dol op deze gevoelige, zachtaardige dieren.”

Overdraagbaarheid tbc-bacterie onzeker
Zowel Brigitte Bardot als prinses Stephanie verzocht president François Hollande Baby en Nepal verder te laten onderzoeken en raadden specialisten aan die de testen kunnen uitvoeren. Dat de dierentuin zo snel besloot de dieren te doden op basis van de verklaring van een dierenarts die nog niet eerder met olifanten had gewerkt, was de prinses een doorn in het oog. Volgens haar zijn alle olifanten in meer of mindere mate drager van deze vorm van tbc en is deze niet besmettelijk voor mensen.

Actievoeren helpt
De Franse staat zwichtte voor de argumenten van de vele dierenrechtenactivisten, aangevoerd door Bardot, en besloot de olifanten in leven te laten. Binnen drie maanden zullen de twee oude dames worden overgeplaatst naar Roc Agel.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde