De Ussuri Taiga, het leefgebied van de Siberische tijger in Rusland wordt ernstig bedreigd. Belangrijkste oorzaak is de enorme illegale houtkap. Dat blijkt uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Siberische tijger met jong
Foto: Wikimedia Commons

De Ussari Taiga is één van de meest gevarieerde gebieden met loofbomen ter wereld. Illegale houtkap zorgt ervoor dat het bos toegankelijk wordt voor stropers. Het aantal prooidieren van onder andere tijgers neemt daardoor enorm af. Van de Siberische tijger leven er wereldwijd nog slechts 450 in het wild.

Rusland heeft de afgelopen jaren twee tot vier keer zoveel hardhout naar China geëxporteerd als wettelijk is toegestaan.

“Illegale houtkap in het Russische Verre Oosten is in handen van georganiseerde criminelen, met bijbehorende winsten. In deze regio wordt amper gehandhaafd, dus de illegale houtkap kan ongehinderd plaatsvinden. Maar als dit zo doorgaat dan zijn er over vijf jaar geen grote eiken meer over”, aldus Jaap van der Waarde van het WNF.

China importeert het meeste hout om vervolgens kant en klare houtproducten te verhandelen naar de Europese en Amerikaanse markt. Ook Nederland importeert aanzienlijke hoeveelheden bewerkt hout uit China en speelt daarmee een rol in de illegale houtkapcrisis in Rusland. In 2010 ging het om een bedrag van zo’n 284 miljoen euro.

De handel in illegaal hout is sinds maart 2013 in heel Europa verboden. Het WNF gaat ervan uit dat de EU de regels streng handhaaft en extra kijkt naar houtproducten uit het Russische Verre Oosten.

Bron: WNF ©PiepVandaag.nl