Lush Fresh Handmade Cosmetics en VITA Animal Rights Center hebben de krachten gebundeld om campagne te voeren tegen de productie van bont en het dragen ervan in Rusland. Dit doen ze door de grote keus aan alternatieve warme kleding onder de aandacht te brengen.

Russische winter
In Rusland worden nog vele bontjassen van nertsenvacht gemaakt | Foto credit: Dzivnieku briviba via Compfight cc

De campagne startte op dierendag toen zestig steden in Rusland verschillende evenementen organiseerden onder de naam ‘Dieren zijn geen kleren’. Op dezelfde dag gaven Lush-medewerkers van 56 Russische filialen hun klanten tips hoe ze #теплобезмеха (warm zonder bont) blijven met trendy kleding gemaakt van hoogwaardige materialen. Klanten kunnen hun steun en solidariteit tonen door een papieren vossen-, nertsen- of konijnenmasker op te zetten, een selfie te maken en op sociale media te delen hoe zij deze winter warm blijven zonder bont (#furfree2015).

Dmitry Azarov, algemeen directeur en mede-eigenaar van Lush Rusland:

“Ik ben vegetariër en wil mezelf in de winter graag warmhouden, maar de dieren sparen. Het dragen van bont heeft me nooit aangesproken, omdat het meestal alleen gaat om het mode-statement ervan, en niet om warm blijven. Er zijn veel materialen verkrijgbaar die een prima alternatief voor bont zijn. In de hedendaagse winterjassen zijn hightech stoffen verwerkt die speciaal zijn ontwikkeld om je tegen de koude lucht te beschermen en je lichaamswarmte vast te houden. Diervriendelijke kleding is de toekomst.”

Irina Novozhilova, coördinator van VITA:

“Ik ben blij dat de wereldwijde aandacht groeit voor ideeën over vreedzaamheid jegens alle levende wezens. We leven in een fantastische tijd, waarin steeds meer mensen nadenken over hun rol in deze wereld. Men kiest bewust voor een levensstijl waarbij anderen niet hoeven te lijden. Deze levensstijl omvat ook de kledingkeuze: in de moderne vrouwen- en mannengarderobe is geen plaats meer voor bont. Ethische materialen hebben die plaats ingenomen. Net als cosmetica kan ook kleding diervriendelijk zijn.”

Het idee om in Rusland een nationaal protest te organiseren tegen het doden van dieren voor bont ontstond drie jaar geleden, toen antibontopvattingen voet aan de grond kregen in het land. In 2014 werd de actie ‘Dieren zijn geen kleren’ gehouden in zestig Russische steden: in omvang en impact het grootste evenement tot dan toe. In het hele land, van het verre oosten tot de grenzen in het westen, van noord tot zuid, kwam er een golf van protestmarsen, bijeenkomsten en acties op gang, met als doel de maatschappelijke aandacht te vestigen op de onwrikbare traditie om dieren te gebruiken voor kleding.

In de 21ste eeuw hebben we moderne technologieën tot onze beschikking waarmee we bont niet alleen kunnen vervangen, maar zelfs een kwalitatief beter product kunnen vervaardigen. Onderzoeken waarbij met speciale modellen bont werd vergeleken met moderne alternatieve materialen bevestigden, dat de alternatieve stoffen warmte beter conserveerden. Dankzij speciale warmtevezels in hun kleding kunnen poolonderzoekers langere perioden in arctische gebieden verblijven, bij temperaturen van -30°C tot -60°C.

Extreme expedities op de noordpool hebben de warmtebestendigheid en de uitstekende functionaliteiten van de alternatieve materialen bewezen. De leden van ’s werelds eerste trans-antarctische expeditie, onder leiding van de beroemde poolonderzoeker Vladimir
Chukov (1998), gebruikten kleding waarin synthetische isolatie was verwerkt (zoals Thinsulate en Hollofiber), net als de bemanning die rond de wereld voer met de Apostol Andrey, de deelnemers van de expeditie naar Groenland onder leiding van de vermaarde Russische poolonderzoeker
Dmitry Shparo (1999) en de tiendaagse expeditie naar de Witte Zee, genaamd ‘Front-line road’ (2006).

Om de thermische kwaliteiten van de kleding steeds verder verbeteren hebben de ontwikkelaars de natuurlijke principes van plantvezels en dierenhuiden gebruikt. Deze vezels zijn hol vanbinnen, en gevuld met lucht. Tegenwoordig worden veel holle kunstvezels geproduceerd die warmte beter vasthouden. Synthetisch bont wordt nu gebruikt bij de productie van astronautenkleding en duikerswetsuits, en zelfs van tenten en yurts.

Bont is zwaar, log en is niet goed bestand tegen vochtige omstandigheden. Daarom wordt het al lang niet meer beschouwd als een onmisbare bescherming tegen de kou. Met hulp van moderne technologieën produceert men nu warme, aangename en stijlvolle kleding met synthetische isolatie: Hollowfiber, Thinsulate, Hollofil, Quallowfill, Polarguard, Fibertech, Shelter, Izosoft, Termofinn en meer.

©PiepVandaag.nl Anne Doucqué