Een medewerker van de luchtmacht ontdekte op 16 september dode walrussen op het strand nabij Cape Lisburne in Alaska. Via een e-mail stelde hij de Fish and Wildlife Service (FWS) van zijn ontdekking op de hoogte. Vijfentwintig walrussen (waaronder twaalf jongen) hebben het leven gelaten. Het vermoeden bestaat dat de dieren slachtoffer zijn geworden van de illegale ivoorhandel.

walrussen gedood
©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

In samenwerking met The Eskimo Walrus Commission (EWC) is de Fish and Wildlife Service een onderzoek gestart naar de dood van de walrussen. Onderzoekers hebben snel de locatie aan de Tsjoektsjenzee bezocht om te voorkomen dat belangrijke informatie verloren zou gaan door eventuele aaseters. De walrussen zijn aangetroffen zonder slagtanden en, in sommige gevallen, geheel onthoofd. Tevens zou er sprake zijn van zichtbare kogelgaten in de karkassen. De veronderstelling dat de dieren illegaal zijn afgeslacht om hun ivoor, wordt nog verder onderzocht.

Zeezoogdieren worden beschermd onder de Marine Mammal Protection Act (MMPA); hierin is wet- en regelgeving geformuleerd met betrekking tot de bescherming van Zeezoogdieren. Zo mag een walrus enkel door de inheemse bevolking worden gedood, mits er niets verspild wordt. Wanneer men een reeds dode walrus aantreft op het strand, dan mag het ivoor meegenomen worden, ongeacht of je tot de inheemse bevolking behoort of niet.

Walrussen hebben het de laatste decennia zwaar te verduren. PiepVandaag besteedde eerder al aandacht aan de gevolgen van klimaatverandering op bepaalde diersoorten, waaronder walrussen. Het vermoeden bestaat dat walrussen door de gevolgen van klimaatverandering steeds vaker hun toevlucht moeten zoeken op het land. Helaas is dit niet altijd zonder risico.

Bronnen: Nature World News, CNN ©PiepVandaag.nl Inge van der Heide