Na hun hele leven in de Roemeense Baia Mare Zoo gevangen te hebben gezeten zijn de vijf leeuwen Lavinia, Lidia, Marin, Tarhon Big en Petrica gered van hun opsluiting. Baia Mare was gesloten omdat hij niet voldeed aan de Europese regelgeving over het houden van wilde dieren. In plaats van de leeuwen ergens anders onder te brengen waren ze achtergelaten in de dierentuin.

Lionsrock
Vrij in Lionsrock | Foto: Four Paws International/Facebook

Het nieuws dat de vijf leeuwen in de Roemeense dierentuin waren achtergelaten kwam bij Four Paws International (VIER VOETERS) hard aan. Er was dan ook geen twijfel mogelijk over een reddingsactie voor het groepje leeuwen. Het lot van de leeuwen was lang onduidelijk en Four Paws heeft er maanden over moeten doen om de dieren te kunnen redden. Dat is gelukt en de leeuwen zijn ondergebracht in het Big Cat Sanctuary Lionsrock. Daar komen de dieren in contact met de natuurlijke omgeving. Er zijn de afgelopen maanden nieuwe behuizingen aangelegd, speciaal voor Lavinia, Lidia, Marin, Tarhon Big en Petrica.

Giovanni
Er was nog een zesde nieuwkomer. Giovanni, afkomstig uit Nederland, geboren in 2003 in Italië. Als welp werd hij misbruikt voor fotosessies met toeristen op het strand. Later werd hij gedwongen om in shows op te treden. Tijdens een ongeluk verloor hij zijn staart. Na jaren geslaafd te hebben werd Giovanni ondergebracht bij Felida, onder beheer van VIER VOETERS. Hij kwam gelijk aan in Zuid-Afrika met de Roemeense leeuwen om naar Lionsrock te gaan.

UPDATE LION RESCUE: Even Giovanni, who had to suffer so much in the past, is finally allowed to run around and explore…

Posted by FOUR PAWS International on maandag 19 oktober 2015

 

Welkom
Voordat de dieren vervoerd konden worden zijn zij onder narcose gebracht en in goede gezondheid verklaard. Via de internationale luchthaven van Frankfurt vlogen zij naar hun nieuwe thuis, een reis van ongeveer 48 uur. Daarna mochten de dieren al snel het gras onder hun voeten voelen en de Afrikaanse lucht inademen. Four Paws schrijft:

“Eindelijk, zes van jullie zijn aangekomen in het land van jullie voorouders. Welkom thuis, jullie zijn er bijna. Lionsrock is nog 3 uur reizen en jullie worden met vreugde verwacht. Dit is een einde aan jullie lijden, de tralies, het vuil en het beton. Vanaf nu mogen jullie hier leven, tot je laatste adem. Dit is hoe jullie leven er vanaf het begin al uit had moeten zien.”

UPDATE LION RESCUE: We’ve done it. After three days in your crates, the moment is finally here. You leave behind…

Posted by FOUR PAWS International on vrijdag 16 oktober 2015

 

Een mooie redding en een prachtig einde voor deze leeuwen. Hun belevingen in Zuid-Afrika zijn te volgen op de website van Four Paws en worden via sociale media als Facebook en Instagram gedeeld met geïnteresseerden.

Bron ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden