Dierenartsen VIER VOETERS bereiden dieren voor op reis naar LIONSROCK

Afgelopen week heeft een veterinair team van de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS vijf oude leeuwen in de reeds gesloten dierentuin in Roemenië behandeld. De dieren leefden onder vreselijke omstandigheden in de Baia Mare dierentuin totdat deze in augustus 2013 gesloten werd. De meeste van de 100 daar levende dieren verhuisden naar andere Roemeense dierentuinen. De overgebleven vijf leeuwen bleven achter in een te klein verblijf met betonnen vloeren.

leeuwen
© VIER VOETERS

De VIER VOETERS dierenartsen Dr. Cornel Stoenescu en Dr. Ovidiu Rosu, gespecialiseerd in de behandeling van wilde dieren, voerden een algemeen medisch onderzoek uit bij de dieren. De mannetjesleeuwen werden gesteriliseerd en de leeuwinnen kregen een implantaat met anticonceptie. Het gehele team was opgelucht toen de dierenartsen constateerden dat de dieren in goede gezondheid verkeren. Dat de dieren de slechte omstandigheden overleefd hebben, is geheel te danken aan de persoonlijke inzet van de lokale dierenarts. Hij heeft zich continu ingezet om de leeuwen in de meest miserabele omstandigheden toch steeds de best mogelijke zorg te geven.

De toekomst ziet er gelukkig een heel stuk beter uit. De lokale autoriteiten van Baia Mare hebben VIER VOETERS toestemming gegeven om de leeuwen volgend jaar naar LIONSROCK, het reservaat voor grote katachtigen in Zuid-Afrika te brengen. Daar kunnen ze de rest van hun leven doorbrengen in ruime verblijven met het juiste voer en medische verzorging.

“We zijn erg blij dat opnieuw lokale autoriteiten ervoor gekozen hebben de dieren over te dragen aan VIER VOETERS, zodat wij hen een betere toekomst kunnen geven,” zegt Ioana Dungler, directeur projecten bij VIER VOETERS.

In Roemenië zijn 26 dierentuinen. Zes daarvan zijn hun vergunning kwijtgeraakt, omdat ze niet voldeden aan de minimumeisen voor het houden van wilde dieren. Daar zelden een geschikte locatie voor herplaatsing gevonden wordt, blijven de dieren vaak jarenlang opgesloten in de ontoereikende verblijven, zonder het juiste voedsel en medische voorzieningen. In Roemeense dierentuinen zitten alleen al 24 grote katachtigen in vreselijke omstandigheden. VIER VOETERS heeft de Roemeense autoriteiten gevraagd de wetgeving te implementeren en de leefomstandigheden van de leeuwen en alle andere wilde dieren in Roemeense dierentuinen te verbeteren. Deze dieren verdienen een beter leven.

Persbericht VIER VOETERS


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.