Na weken van moeizame onderhandelingen is het officieel: Stichting VIER VOETERS zal eind maart de ruim 40 dieren redden uit Gaza’s oudste en meest beruchte dierentuin, Rafah Zoo.

Rafah Zoo
Ook deze leeuwin wordt gered uit Rafah Zoo | Foto: VIER VOETERS

De dierentuin in Rafah zorgde eerder dit jaar voor gruwelijke krantenkoppen, nadat vier leeuwenwelpen waren doodgevroren en vervolgens een jonge leeuwin bruut werd verminkt met een tuinschaar. Tot op heden hebben bijna 150.000 mensen middels een petitie opgeroepen tot onmiddellijke actie. VIER VOETERS zal de dieren in eerste instantie onderbrengen in reservaten in Jordanië.

Voor de ruim 40 dieren die gevangen zitten in Rafah Zoo – inclusief vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, stekelvarkens, vossen, katten en honden – zullen de jaren van lijden snel voorbij zijn. De eigenaar van de dierentuin heeft er uiteindelijk mee ingestemd om de dieren over te dragen aan VIER VOETERS.

Klauwen leeuwin dierentuin Gaza geamputeerd met tuinschaar

‘Einde aan deze horror’

Eind maart zal een reddingsteam van VIER VOETERS, bestaande uit deskundige dierenartsen en dierverzorgers, meerdere dagen ter plaatse zijn in Gaza om de dieren te onderzoeken en ze veilig te transporteren. De dieren zullen dan bijna 300 kilometer naar Jordanië reizen. Hier zullen ze worden ondergebracht in reservaten zoals ‘Al Ma’wa for Nature and Wildlife’, een gezamenlijk project van VIER VOETERS en Princess Alia Foundation. VIER VOETERS-dierenarts en missieleider Dr. Amir Khalil:

“We zijn blij dat we eindelijk een einde kunnen maken aan deze horror. De dieren van Rafah Zoo hebben veel te lang onder onvoorstelbaar vreselijke omstandigheden moeten leven. Ruim 40 dieren binnen een paar dagen redden en evacueren is een grote uitdaging en zal een logistieke, mentale en fysieke prestatie zijn – het is onze grootste reddingsmissie tot nu toe.”

Dr. Amir Khalil heeft uitgebreide ervaring met dergelijke reddingsacties en wist in 2014 en 2016 twee dierentuinen in Gaza te sluiten.

Reddingsactie voor dieren in gebombardeerde dierentuin Gaza

Hel voor dieren

Aan het begin van 2019 trok de oudste dierentuin van Gaza wereldwijd de aandacht. Vier leeuwenwelpen vroren dood wegens de vrieskou en de slechte omstandigheden. Enkele weken later werden de klauwen van een 14 maanden oude leeuwin op brute wijze uitgetrokken met een tuinschaar, waardoor ze voor altijd verminkt is.

De eigenaar van de dierentuin kondigde aan dat hij ook de klauwen van haar broers wilde laten verwijderen – indien nodig zonder de hulp van een dierenarts. Hij beweerde ook zelf ooit de poot van een gewonde vos te hebben geamputeerd met een cirkelzaag.

Rafah Zoo in Gaza: eigenaar wil klauwen van meer leeuwen verwijderen

Smokkel

Rafah Zoo opende in 1999 aan de Egyptische grens. Vanaf daar worden wilde dieren herhaaldelijk door ondergrondse tunnels van en naar Gaza gesmokkeld. Veel van de dieren zijn al gestorven door oorlogsgeweld en raketaanvallen. Sommige van hen zijn opgezet en tentoongesteld in Rafah Zoo.

VIER VOETERS is sinds 2014 actief in Gaza en was nauw betrokken bij het sluiten van Al-Bisan Zoo en Khan Younis Zoo. De dieren werden overgebracht naar reservaten of gespecialiseerde opvang.

  • Lees ook:

#GNvdD: Jordanië vangt wilde dieren op uit oorlogsgebieden

Bron: