In Gaza’s oudste dierentuin Rafah Zoo zijn eind januari de klauwen van een jonge leeuwin op gruwelijke wijze verwijderd met een tuinschaar, waardoor het dier ernstig is verminkt. De reden is dat de eigenaar van de dierentuin bezoekers toestaat om met de 14 maanden oude leeuwin te spelen. Stichting VIER VOETERS bracht beeld van de mishandelde leeuwin naar buiten. De internationale dierenwelzijnsorganisatie wil de dierentuin in Gaza sluiten en de laatste 49 dieren redden.

tuinschaar
Haar klauwen werden met een tuinschaar geamputeerd | Foto: © VIER VOETERS

Haar klauwen werden met een tuinschaar verwijderd om het risico op letsel bij bezoekers te verminderen. De beelden kwamen slechts enkele weken nadat vier leeuwenwelpjes in dezelfde dierentuin waren doodgevroren. VIER VOETERS eist dat de dierentuin, waarin bijna vijftig dieren in vreselijke omstandigheden worden gehouden, wordt gesloten. De dierenwelzijnsorganisatie is al gestart met onderhandelingen met de verantwoordelijke autoriteiten.

Schrijnend

Het verwijderen van klauwen zorgt voor langdurige schade bij katachtigen. Het natuurlijk gedrag, zoals klimmen of het grijpen van voedsel, is nauwelijks mogelijk zonder klauwen. En omdat de amputatie op barbaarse wijze werd uitgevoerd, is de kans op infectie hoog. VIER VOETERS-dierenarts Dr. Amir Khalil, die uitgebreide ervaring heeft met dergelijke reddingsmissies en ook in 2014 en 2016 aanwezig was in Gaza om de dieren van andere erbarmelijke dierentuinen te evacueren:

“Klauwen zijn, bij wijze van spreken, de vingers en tenen van leeuwen. Je kunt de amputatie vergelijken met het verwijderen van alle vingers van een mens tot aan de eerste knokkel. De amputatie is dan ook ernstige dierenmishandeling en wereldwijd verboden, maar de eigenaar van Rafah Zoo stond de amputatie toe. De motieven ervoor zijn ook schrijnend; een leeuw is een gevaarlijk roofdier, geen speelkameraadje. De eigenaar van de dierentuin heeft opnieuw aangetoond dat hij onverantwoordelijk omgaat met het leven van mensen én dieren. We dringen er bij de autoriteiten op aan om de dierentuin te sluiten en de beste oplossing voor de dieren te vinden. VIER VOETERS staat klaar om hierbij te helpen.”

tuinschaar
VIER VOETERS verzorgt de vreselijk verminkte leeuwin | Foto Foto: © VIER VOETERS

Verlaten

De kleine dierentuin in Rafah werd in 1999 geopend en bevindt zich in het meest zuidelijke deel van de Gazastrook, dicht bij de grens met Egypte. Van daaruit worden wilde dieren herhaaldelijk door ondergrondse tunnels van en naar Gaza gesmokkeld. Sinds de opening van de dierentuin zijn veel dieren al gestorven als gevolg van raketaanvallen en oorlogsgevechten. Sommige overleden dieren zijn opgezet en nog steeds te zien voor het publiek.

Momenteel zijn er nog 49 dieren in leven, waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, emoes, katten, honden en exotische vogels. Zij leven in kleine en verlaten kooien en hebben een gebrek aan voedsel en medische zorg. Eerder dit jaar zijn al vier leeuwenwelpjes doodgevroren.

tuinschaar
VIER VOETERS wil Gaza’s oudste dierentuin sluiten en de laatste 49 dieren redden. | Foto: © VIER VOETERS

Einde aan het lijden

VIER VOETERS zet zich in om een eind te maken aan het lijden van de dieren van Rafah Zoo. De eerste onderhandelingen met de autoriteiten zijn inmiddels begonnen. VIER VOETERS is sinds 2014 actief in Gaza en heeft sindsdien al twee dierentuinen gesloten: Al-Bisan Zoo en Khan Younis Zoo. De dieren werden overgebracht naar opvangcentra en reservaten van VIER VOETERS.

VIER VOETERS is sinds 2015 bekend met Rafah Zoo, toen de eigenaar van de dierentuinen de twee leeuwenwelpen Max en Mona verkocht aan een lokale inwoner, die ze als cadeau aan zijn kleinkinderen gaf. Foto’s van de twee leeuwtjes in het midden van een vluchtelingenkamp gingen de wereld over en leidde tot internationale verontwaardiging. VIER VOETERS kon de welpen redden en ze naar het reservaat in Jordanië brengen, waar ze nu in een natuurlijke leefomgeving weer leeuw kunnen zijn.

Bron: