De oorlogen in het Midden-Oosten kennen niet alleen menselijke slachtoffers. Ook dieren hebben veel te lijden, zoals bijvoorbeeld leeuwen, tijgers en beren in dierentuinen. Het Jordaanse Al Ma’wa-opvangcentrum voor wilde dieren heeft inmiddels al minstens 15 van deze dieren opgenomen. Het opvangcentrum ligt op de berg al-Manara, nabij de stad Jerash (40 km ten noorden van de hoofdstad Amman).

wilde dieren
Jordanië biedt onderdak aan wilde dieren uit conflictgebieden | Foto: Al Ma’wa

Het Al Ma’wa-opvangcentrum is al sinds 2014 bezig om dieren uit Irak, Syrië en de Gazastrook te redden en over te brengen naar Jordanië. Mark Trela is directeur van het opvangcentrum en vertelt dat ze trots zijn op hun humanitaire rol:

“We doen het ontzettend graag. Het is heel fijn om voor de dieren te kunnen zorgen, want ze worden hulpeloos achtergelaten midden in een politiek conflictgebied.”

Paradijs
In Al Ma’wa worden de dieren fantastisch verzorgd. En dat is hard nodig nadat ze jarenlang hebben moeten lijden onder gevangenschap. Veel van de dierentuinen waar ze woonden waren in slechte staat geraakt voordat de dieren werden overgeplaatst. Lula, een vrouwtjesbeer, werd in 2017 gered uit de Iraakse stad Mosul, waar de Iraakse troepen tegen IS streden om de stad te bevrijden. Lula zat in een privédierentuin waarvan de eigenaar de stad was ontvlucht. De meeste dieren waren al gestorven. Trela:

“Het verhaal van deze dieren zou een inspiratiebron voor politiek leiders moeten zijn om vrede te stichten, in plaats van oorlogen.”

Gloednieuw
Na renovatie werd Al Ma’wa in 2016 opnieuw geopend. Het terrein is 70 hectare groot en werd gedoneerd door de Jordaanse overheid. Het opvangcentrum wordt gerund in samenwerking met een koninklijke Jordaanse stichting (Princess Alia Foundation) en Four Paws International, een internationale organisatie voor dierenwelzijn. Four Paws leverde bovendien directeur Mark Trela aan.

Belangrijke missie
Trela legt uit wat de doelstelling van Al Ma’wa is:

“We willen een permanent onderkomen bieden aan dieren die niet naar hun land van herkomst terug kunnen keren of niet meer in het wild kunnen worden uitgezet.”

Dit betekent dat Al Ma’wa hun nieuwe thuis is. Daarom heeft het opvangcentrum diverse leefruimten ingericht, specifiek geschikt voor elke diersoort. ‘De dieren leven bij ons in de juiste omstandigheden, met voldoende ruimte. Zo proberen we zo goed mogelijk aan hun natuurlijke behoeften te voldoen,’ voegt Trela eraan toe.

Bron: EFE ©AnimalsToday.nl Anne Douqué


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.