In Duitsland zal het niet mogelijk zijn om dieren te adopteren met Kerst. Hiermee wil het land de impulsieve aankoop van dieren voorkomen. Veel dieren worden in de steek gelaten na de vakantieperiode, nadat ze tijdens de kerstdagen als cadeau aan bijvoorbeeld kinderen worden geven. Maar hierna krijgen ze spijt van de aankoop en worden de honden en katten gedumpt.

adopteren
Duitsland verbiedt adopteren van huisdieren tijdens feestdagen | Foto: dgarkauskas Flickr via Compfight cc

Juist na de feestdagen worden huisdieren massaal in de steek gelaten, net zoals wanneer de zomervakantie nadert. De Duitse regering besloot het verbod op adoptie in te laten gaan vanaf 18 december tot het einde van de feestperiode. De maatregel werd genomen naar aanleiding van een campagne die als doel heeft het in de steek laten van huisdieren te voorkomen. De slogan van de campagne is ‘een huisdier is voor het leven, niet alleen voor Kerst’.

Opvangcentra
Ondanks de adoptiebeperking blijven de opvangcentra open zodat mensen de honden en katten kunnen bezoeken. Het zal pas mogelijk zijn het adoptietraject te starten na de feestdagen, en dat geeft families de tijd om goed na te denken over wat het inhoudt om een huisdier in huis te hebben. Medewerkers van een asiel in Duitsland:

“En mensen die niet begrijpen waarom we dit doen, halen misschien beter nooit een dier in huis.”

Arvid Possekel, van het dierenasiel in Hannover:

“Wij doen dit om ervoor te zorgen dat dieren niet zomaar onder de kerstboom belanden als geschenk… Wij willen dat de dieren een deel van het gezin worden en gezinsleden doe je toch ook niet cadeau, he.”

In het asiel in Hannover worden jaarlijks zo’n 4.200 in de steek gelaten dieren opgevangen.

Ook in het asiel in Bremen zijn ze bezorgd over de impulsieve aankopen. In dit opvangcentra werden in 2019 1.100 dieren opgevangen. Gabriele Schwab:

“Vaak worden vlak na Kerstavond de eerste dieren al opnieuw gedumpt. Hoe triest het ook klinkt…Als je echt een dier cadeau wilt doen, als een weloverwogen beslissing, kom dan voor de feestdagen naar het asiel. Of in januari. Maar dat hoeft echt niet twee dagen voor Kerstmis te gebeuren.”

Andere landen
Helaas is Duitsland niet het enige land dat een sterke toename van het in de steek laten van dieren ziet na de feestdagen of vlak vóór de zomervakantie. In de Verenigde Staten, Mexico, Peru, Ecuador, Spanje, Portugal en heel veel andere landen ziet men helaas dezelfde trend. In Spanje werd er voor de kerstdagen dit filmpje gemaakt om zoveel mogelijk mensen te informeren goed na te denken over het adopteren van huisdieren:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen: El Periódico, Nieuwsblad ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer