Op dinsdagmiddag werd er een hond in het centrum van Barcelona door een agent van de Guàrdia Urbana, de gemeentelijke politie van de hoofdstad van Catalonië, Spanje, doodgeschoten. Het dier probeerde zijn baasje te beschermen toen de politie hem vroeg zijn identiteitsbewijs te tonen.

hond
Hond in Barcelona doodgeschoten door agent | Foto: FAADA

Volgens de agent die het dier doodschoot beet hond Sota hem in zijn arm. Volgens getuigen blafte ze voortdurend omdat ze nerveus werd door de wijze waarop de politie de dakloze jongen benaderde, maar beet ze niet. Eén van de agenten zou de jongen een klap hebben gegeven waarop Sota begon te blaffen. Toen de eigenaar zag dat er op Sota werd geschoten, viel hij de agent aan. Hij werd vervolgens gearresteerd. Getuigen melden ook dat ze op intimiderende wijze door de aanwezige politie zijn benaderd en hierdoor hun verslag alleen anoniem willen doen.

#JusticiaparaSota
De sociale media in Spanje wordt overspoeld door boze en verdrietige berichten van mensen die van schaamte spreken en niet begrijpen waarom de politie onmiddellijk schoot zonder andere middelen te gebruiken om het dier rustig te krijgen. De hashtag #JusticiaparaSota (rechtvaardigheid voor Sota) werd zelfs trending topic in Spanje.

De Spaanse dierenpartij PACMA spreekt ook van schande. Al langere tijd eisen ze de opstelling van een protocol van optreden voor politie en andere veiligheidsdiensten voor ingrepen waar dieren bij betrokken zijn. Het zou niet mogelijk moeten zijn om dergelijke problemen met dieren op te lossen door te schieten. PACMA eist dat er alternatieve methoden worden ingevoerd en toegepast. PACMA wil ook dat de Guardia Urbana een onderzoek start naar de gebeurtenissen en dat het snel verklaart waarom het op deze manier heeft opgetreden.

Volgens de Guardia Urbana gaat het hier om zelfverdediging van het agent. De Guardia Urbana meldt in een verklaring:

“Het optreden begon toen een patrouille de hond op straat aantrof zonder riem, muilkorf en uitziend als een potentieel gevaarlijke ras. Ze hebben de eigenaar gevraagd om de hond aan de riem te leggen zoals de gemeentelijke verordening dat voorschrijft.”

Sota was bekend in de buurt en getuigen zeggen dat Sota geen agressief dier was. Integendeel, ze lag altijd heel rustig naast haar baasje als hij zelfgemaakte armbandjes op straat verkocht om geld te verdienen. Honderden mensen protesteerden gisterenavond samen met PACMA in Barcelona om rechtvaardigheid te eisen voor Sota.

Bronnen: PACMA, La Vanguardia, El Periodico ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.