L’Oréal heeft 1.2 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd in een samenwerking met het Environmental Protection Agency. Het is de bedoeling dat het geld gebruikt wordt in een onderzoek naar testmethoden waarbij men geen gebruik hoeft te maken van dieren. Hoofdzakelijk zal gekeken worden hoe het systeem ToxCast van EPA breder ingezet kan worden. 

Dierproeven
©PetroleumJellife

ToxCast is in staat zeer snel duizenden chemicaliën uit honderden testen te halen, wat resultaten oplevert die relevant kunnen zijn voor verschillende gifsoorten”, aldus David Dix, hoofd van EPA’s National Center for Computational Toxicology. Voor deze testen levert L’Oréal niet alleen geld, maar ook informatie over de chemicaliën die zij in hun producten gebruiken.

In eerste instantie zullen de resultaten van ToxCast naast de resultaten van L’Oréal gelegd worden om de betrouwbaarheid van de resultaten te meten. De hoop bestaat dat dierproeven hiermee overbodig worden voor de ontwikkeling van cosmetica.

Dit neemt niet weg dat dierproeven blijvend gebruikt zullen worden voor het testen van medicijnen voor bijvoorbeeld hepatitis en HIV. Ook worden er nog steeds dieren gebruik in stamcel onderzoeken. Wellicht dat de resultaten van L’Oréal met betrekking tot cosmetica ook kunnen leiden tot dierproefvrije methoden voor de ontwikkeling van medicijnen.

Sinds 1997 geldt er in Nederland al een verbod op het testen van cosmetica op dieren. Dit verbod beperkte zich enkel tot in Nederland gefabriceerde cosmetica. Sinds 2004 is het in alle Europese landen verboden cosmetica op dieren te testen. De ingrediënten van de eindproducten mogen echter nog wel op dieren getest worden. Dit zal in 2013 veranderen, wanneer dierproeven voor cosmetica in zijn algemeenheid worden verboden binnen Europa.

Voor meer informatie kijk hier.

Bron ©PiepVandaag Franca Krijnsen