De Week van het Kitten vindt dit jaar plaats van 23 tot en met 29 april. De Sophia KattenBond, onderdeel van de Sophia-Vereeniging, vraagt dan aandacht voor de talloze katjes die te vroeg het nest verlaten. Dit kan ernstige gedragsproblemen tot gevolg hebben op latere leeftijd. Voorbeelden zijn bijten, in huis plassen, spullen kapot maken en angstigheid. Wij roepen kattenbezitters op om een filmpje te maken van dergelijk probleemgedrag en op te sturen naar kattenbond@sophia-vereeniging.nl. Daarmee kunnen we potentiële eigenaren waarschuwen en veel kattenleed voorkomen.

Katje
©pA

Veel mensen bieden kittens aan die amper acht weken oud zijn, vooral via het internet. De wettelijke leeftijd is zeven weken en hoe jonger, hoe groter de kans dat de diertjes verkocht worden. Maar liefst 98% van de huis-, tuin- en keukenkittens die worden aangeboden via Marktplaats.nl verlaat het nest jonger dan twaalf weken. Maar ook al kan zo’n jong katje al harde brokjes eten en zelf de kattenbak vinden, het is nog lang niet zelfstandig. Wanneer het de broodnodige moederzorg mist, heeft dat ernstige gevolgen voor zijn gedrag op latere leeftijd.

Spelen met nestzusjes en -broertjes is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kittens. Ze leren waar hun grenzen liggen en dat hard bijten of krabben pijn doet. Moederpoes heeft in deze ontwikkeling ook een belangrijke rol. Zij corrigeert haar jongen als ze over de schreef gaan. Wanneer een kitten deze fase mist, kan later probleemgedrag ontstaan zoals hinderlijk miauwen, spullen kapot maken en onzindelijkheid. Bovendien heeft de kat niet geleerd wanneer de grens bereikt is, wat een normale omgang met mensen en andere katten moeilijk maakt.

Gedragsproblemen als gevolg van een te korte nesttijd leiden er maar al te vaak toe dat de eigenaar besluit afstand te doen van zijn ‘lastige’ kat. Daarom lanceerde de Sophia KattenBond in 2009 de Week van het Kitten. In deze jaarlijkse voorlichtingscampagne adviseren wij om kittens minstens twaalf weken bij de moederpoes te houden. Op Marktplaats.nl plaatsen we banners met het motto: ‘Een schatje van een katje… maar de kater komt later!’. Daarmee worden kopers gewaarschuwd voor de risico’s op de langere termijn. Mensen die te jonge kittens aanbieden, ontvangen een e-mail waarin verzocht wordt de dieren langer in het nest te laten.

Speciaal voor de Week van het Kitten zijn wij op zoek naar beeldmateriaal waarop probleemgedrag te zien is van katten die te jong bij de moederpoes zijn weggehaald. Door het visueel te maken, kunnen we potentiële eigenaren nog effectiever waarschuwen voor de gevolgen van een te korte nesttijd. Daarom roept de Sophia KattenBond katteneigenaren op om probleemgedrag vast te leggen en een filmpje (met een korte toelichting) op te sturen naar kattenbond@sophia-vereeniging.nl. Het filmpje mag maximaal twee minuten duren en zal vanaf 23 april te zien zijn op YouTube.com.

Inzenders maken kans op een gratis consult van onze kattengedragsdeskundige Marcellina Stolting.

Namens alle katten van Nederland alvast bedankt!

 

Helma van de Vondevoort

directeur Sophia-Vereeniging