Volgens de bedenkers van firma Backyard Brain kan iedereen neurowetenschapper worden. Hoe? Door een elektrode te implanteren in een levende kakkerlak waarna je het diertje met behulp van een app kunt aansturen. Dit bizarre project RoboRoach is vorige week gelanceerd.

kakkerlak
Foto: © Ed Baker via Wikimedia Commons

Knutselen met levend dier

Volgens de uitvinders van de RoboRoach is het doel van de op afstand bestuurbare kakkerlak om kinderen te interesseren in de neurowetenschappen en een carrière in dit vakgebied. De neuronen van kakkerlakken en mensen reageren namelijk op dezelfde manier. Om de werking tussen neuronen en het lichaam te begrijpen is studie van een levend brein nodig, en de bedenkers gooien het er dan ook graag op dat de wetenschappers in de dop mogelijk in de toekomst een geneesmiddel voor neurologische ziekten als Parkinson zullen uitvinden. Greg Gage van Backyard Brain is ervan overtuigd dat de kakkerlak weinig pijn ondervindt van het implanteren van de elektrode in zijn zenuwstelsel.

Onethisch

Tegenstanders van de RoboRoach zeggen juist dat het kinderen in psychopaten verandert. Ze leren op deze manier tenslotte geen respect te hebben voor het leven van een ander wezen. En wat heeft het naar links of rechts sturen van een insect te maken met wetenschappelijk onderzoek, als dat al een excuus zou zijn?

Wetenschapper in dierengedrag Jonathan Balcombe van de Humane Society University in Washington D.C. zegt hierover:

‘Als bekend werd dat een leraar zijn studenten met een vergrootglas mieren laat verbranden om hun weefsel te bekijken, hoe zouden mensen dan reageren?’

Implanteren elektrode

Om de elektrode te implanteren moet de kakkerlak worden verdoofd in koud water, krijgt het dier een elektrode op zijn kop geplakt met superlijm en wordt een draad in zijn borstkas ingebracht. In ingekorte voelsprieten worden zilveren elektroden ingebracht, waarna de starterkit aan kan. Hierna is de kakkerlak bestuurbaar met de app.

Waarschuwing: deze video bevat schokkende beelden.

Als project RoboRoach van de grond komt worden vanaf eind november kakkerlakken en elektronicapakketjes naar kopers over de hele wereld gestuurd, voor $99,- per setje.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde