Volgens de bedenkers van firma Backyard Brain kan iedereen neurowetenschapper worden. Hoe? Door een elektrode te implanteren in een levende kakkerlak waarna je het diertje met behulp van een app kunt aansturen. Dit bizarre project RoboRoach is vorige week gelanceerd.

Knutselen met levend dier
Volgens de uitvinders van de RoboRoach is het doel van de op afstand bestuurbare kakkerlak om kinderen te interesseren in de neurowetenschappen en een carrière in dit vakgebied. De neuronen van kakkerlakken en mensen reageren namelijk op dezelfde manier. Om de werking tussen neuronen en het lichaam te begrijpen is studie van een levend brein nodig, en de bedenkers gooien het er dan ook graag op dat de wetenschappers in de dop mogelijk in de toekomst een geneesmiddel voor neurologische ziekten als Parkinson zullen uitvinden. Greg Gage van Backyard Brain is ervan overtuigd dat de kakkerlak weinig pijn ondervindt van het implanteren van de elektrode in zijn zenuwstelsel.
Onethisch
Tegenstanders van de RoboRoach zeggen juist dat het kinderen in psychopaten verandert. Ze leren op deze manier tenslotte geen respect te hebben voor het leven van een ander wezen. En wat heeft het naar links of rechts sturen van een insect te maken met wetenschappelijk onderzoek, als dat al een excuus zou zijn?
Wetenschapper in dierengedrag Jonathan Balcombe van de Humane Society University in Washington D.C. zegt hierover:
‘Als bekend werd dat een leraar zijn studenten met een vergrootglas mieren laat verbranden om hun weefsel te bekijken, hoe zouden mensen dan reageren?’
Implanteren elektrode
Om de elektrode te implanteren moet de kakkerlak worden verdoofd in koud water, krijgt het dier een elektrode op zijn kop geplakt met superlijm en wordt een draad in zijn borstkas ingebracht. In ingekorte voelsprieten worden zilveren elektroden ingebracht, waarna de starterkit aan kan. Hierna is de kakkerlak bestuurbaar met de app.
Waarschuwing: deze video bevat schokkende beelden.
Als project RoboRoach van de grond komt worden vanaf eind november kakkerlakken en elektronicapakketjes naar kopers over de hele wereld gestuurd, voor $99,- per setje.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Gerelateerde berichten
1 Comment
Reageren is niet meer mogelijk.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Check ons op Instagram
Hier geeft de NVWA toch echt aan dat aanwezigheid van angstige honden een reden is om te handhaven. Beter laat dan nooit...
Dierwelzijn is meer dan alleen de fysieke gezondheid van een dier. Blijft voor mij een raadsel waarom ze niet ingrepen toen er bijna 1000 honden zaten....
Een wonder: vermiste pup Luca na 5,5 jaar terecht - Omroep Gelderland
Mede mogelijk gemaakt door de #veeindustrie Wanneer dringt het door? Onze omgang met dieren is desastreus voor dieren de planeet en onszelf!
Wat doen die wetenschappers toch allemaal mooie dingen en het word pas echt leuk als kinderen elkaar kunnen besturen via een app, zou dat niet geweldig zijn, want dat is precies wat ze willen, mensen kunnen besturen en dat begint met een kakkerlak.