In Noord-Brabant zijn op meerdere locaties invallen gedaan op verdenking van de illegale handel in puppy’s. Bij de acties van maandag waren de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Belastingdienst betrokken.

illegale
Foto: publiek domein

Een van de invallen was in Hapert bij een beruchte hondenhandelaar. In het onderzoek naar twee hondenhandelaren werden in de hele provincie uiteindelijk 3 bedrijfspanden en 2 woningen binnengevallen. Er is niemand aangehouden.

De NVWA trof op een locatie in Hapert maar liefst 89 pups aan die zijn geïmporteerd uit Hongarije. De hondjes zijn zondagnacht in Hapert aangekomen en waren of te vroeg, of niet gevaccineerd. De dieren zijn meegenomen voor controle door een dierenarts. Op de verschillende locaties werden ook illegale diergeneesmiddelen, (steek)wapens en een groot bedrag aan contant geld gevonden, en ook de digitale gegevensdragers en de administratie zijn in beslag genomen. Bij de inval in het pand aan de Dalem in Hapert was een cameraploeg aanwezig die werd bedreigd en daarna bijna aangereden.

Centrum illegale handel
De provincie Noord-Brabant is het Nederlandse centrum van de illegale handel in honden. De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden – veelal in Oost-Europa – gefokt en naar Nederland gesmokkeld. Advertenties beweren dat de pups ‘liefdevol’ of ‘in een huiselijke omgeving’ zijn grootgebracht. De waarheid is helaas anders. Per jaar gaat het om honderdduizend hondjes die via dit illegale circuit op de markt terechtkomen.

Wetgeving
Sinds 1 april 2013 is het verplicht dat alle ‘nieuwe’ honden in Nederland, dus honden geboren of ingevoerd na die datum, worden gechipt en geregistreerd. Ruim een jaar na dato is de vraag hoe goed deze regelgeving wordt nageleefd en hoe de controle daarop verloopt. Onderzoek laat zien dat het met de open grenzen binnen Europa kinderlijk eenvoudig is om pups te voorzien van een microchip en (vals) EU-paspoort. De wetgeving inzake hondenhandel is in Nederland op bepaalde punten zwakker dan bijvoorbeeld in Duitsland en België. Nederland speelt dan ook een sleutelrol in de distributie van de dieren. De Oost-Europese paspoorten worden weggegooid en vervangen door een Nederlands paspoort, waardoor de honden makkelijker verkocht kunnen worden.

Verschillende media, waaronder Omroep Brabant en recentelijk het televisieprogramma Zembla, hebben aandacht besteed aan de illegale puppyhandel. Omroep Brabant heeft zelfs een speciale website gelanceerd.

illegale
Foto: screenshot video Omroep Brabant

Bron ©PiepVandaag.nl