Compassion in World Farming Nederland (CIWF) roept iedereen op om mee te doen met haar nieuwe crowdfundingactie voor moedervarkens. Het doel is om rond Moederdag de aangrijpende poster over het leed van moedervarkens op alle grote NS-stations te hangen met de tekst ‘Denk deze Moederdag ook eens aan de de moeders in de vee-industrie’. De moederdagactie luidt het begin in van CIWF’s nieuwe campagne tegen het gebruik van kraamkooien voor moedervarkens in de Nederlandse veehouderij.

moedervarkens
Foto: CIWF

Ruim 1 miljoen moedervarkens lijden een treurig en ellendig leven in de Nederlandse vee-industrie. Hun taak is zoveel mogelijk biggen voort te brengen. Vlak voor de bevalling wordt het moedervarken in een kraamkooi van stalen stangen gezet. Gevangen in deze krappe kooi kan zij haar biggetjes niet de moederzorg geven die zij zou willen. Al na vier weken worden de biggetjes bij haar weggehaald en wordt ze opnieuw bevrucht. In haar korte leven moet een moedervarken zo’n 60 biggen voortbrengen, waarvan ze er nooit één zal zien opgroeien. Daarna is ze uitgeput en gaat ze naar de slacht.

Meedoen
De reacties op de actie zijn tot nu toe overweldigend; in minder dan 2 weken doneerden supporters ruim 12.000 euro. Meedoen kan nog tot 15 april via het aanklikken van deze link.

Bekijk hieronder recente beelden van Nederlandse moedervarkens:

Persbericht CIWF