Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is vorige week begonnen met een niet-alledaags onderzoek naar het gedrag van edelherten. Eén edelhert is nu voorzien van een halsband met zender. Binnenkort krijgt ook een hinde een soortgelijke halsband om. De dieren zullen langere tijd worden gevolgd.

zenderhalsband
Edelhert | Foto: Wikimedia Commons

Het park wil kijken wat de gevolgen zijn als een bepaald gebied wordt ontsloten. Vooral het beheer en het habitat staan hierbij centraal.

Doel van de zender

De onderzoekers willen vooral weten wat de effecten zijn op de activiteiten van het hert als rasters worden verlaagd. Met dit onderzoek krijgen de onderzoekers meer inzicht in het gebruik van het terrein, het afbakenen van een territorium en het gedrag van het hert buiten de grenzen van het Nationaal Park.

Binnen dertig meter

Om een hert te verdoven moet een dierenarts binnen dertig meter van een edelhert zien te komen. Edelherten zijn schuwe dieren, dus is het best moeilijk om deze tot dichtbij te benaderen. Toch is dat vorige week uiteindelijk gelukt. Het project naar het effect van de rasterverlaging duurt vijf jaar.

Wil je meer weten over dit project, via de website van het park kun je alles volgen.

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven