Gisteravond is een team van de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS er in geslaagd om twee leeuwenwelpen te redden uit een vluchtelingenkamp in Gaza. De dieren zijn overgebracht naar een voorlopige opvang, het New Hope Center in Jordanië. In het najaar worden de leeuwen samen met andere wilde dieren overgebracht naar het gloednieuwe Al Ma’wa reservaat. Als mooi begin van hun nieuwe leven hebben de dieren ook andere namen gekregen: het vrouwtje heet nu Shalom en het mannetje Salam.

leeuwenwelpen
©VIER VOETERS | Tom Benda

In maart van dit jaar kocht een vader van zes kinderen de leeuwenwelpen van een dierentuin en nam ze mee naar zijn kleine appartement in een vluchtelingenkamp in Gaza. De nieuwe ‘huisdieren’ zorgden dat de familie al snel aan hun financiële en fysieke grenzen zat. Leider van de VIER VOETERS reddingsactie, dierenarts Amir Khalil, is opgelucht dat de dieren nu zijn overgedragen:

“Afscheid nemen van de welpen was moeilijk voor de familie. De zorg voor de opgroeiende leeuwen viel hen echter steeds zwaarder. Daarnaast vormden de dieren een steeds groter gevaar voor de familie en andere mensen in het vluchtelingenkamp. We zijn dan ook blij dat ze de juiste keuze gemaakt hebben en de leeuwenwelpen over hebben gedragen aan ons.”

Verzwakt
Bij het eerste medisch onderzoek van de leeuwenwelpen bleek dat beide dieren een huidaandoening hebben. Shalom, die verzwakt en apathisch is, heeft ook een aanzienlijke zwelling op de achterkant van haar kop, waarschijnlijk omdat ze geslagen is. Na aankomst in Jordanië zullen de twee leeuwenwelpen uitgebreid medisch onderzocht worden.

leeuwenwelpen
©VIER VOETERS | Tom Benda

Klein gebied, groot probleem
Hoewel Gaza klein is, leven hier ongeveer 40 grote katachtigen. De smokkel van exotische dieren is een groot probleem. Ook de ouders van Shalom en Salam zouden als welpen gesmokkeld zijn door de ondergrondse tunnels die van Egypte naar Gaza lopen. In september 2014 redde VIER VOETERS al drie volwassen leeuwen uit Gaza. Ook deze dieren leven nu in het opvangcentrum in Jordanië.

Persbericht Vier Voeters