Minister Adema moet handhavend optreden tegen het vangen van kippen aan hun poten. Dat besloot de rechter gisteren aan de hand van een procedure door Wakker Dier. De pijnlijke vangmethode levert jaarlijks miljoenen kippen ernstige verwondingen op.

Wakker Dier wint rechtszaak pijnlijke vangmethode kippen
Kippen vangen bij de poten veroorzaakt erg veel stress en vaak ernstig letsel | Foto: Dierenrechten Alliantie

Anne Hilhorst van Wakker Dier is opgelucht over de uitspraak:

“Eindelijk! Dit leed wordt al meer dan vijftien jaar gedoogd. Deze uitspraak van de rechtbank heeft verstrekkende gevolgen voor honderden miljoenen dieren.”

Pijnlijke vangmethode

In de vee-industrie worden kippen op een pijnlijke manier gevangen, voordat ze naar de slachterij gaan. Ze worden ondersteboven aan één poot opgetild en – met drie tot vijf kippen per hand – in kratten geduwd. Jaarlijks worden meer dan 500 miljoen kippen geslacht, waarvan miljoenen een verwonding oplopen zoals een bloeding of open botbreuk.
.

NVWA moet optreden tegen vangen van kippen bij poten

.
Vorig jaar besloot de NVWA te gaan handhaven tegen het vangen van kippen aan hun poten, nadat Wakker Dier hiertoe een verzoek indiende. Drie vangbedrijven kregen een boete. De minister draaide dit echter terug: de boetes veranderden in waarschuwingen en het vangen aan de poten werd gedoogd. Hilhorst:

“De minister werd gewezen op een misstand. Maar in plaats van de dieren te helpen, keek hij weg.”

Stop met gedogen, begin met handhaven

De minister verschuilde zich achter een brief van de Europese Commissie. De Commissie suggereerde dat het verbod op het vangen van kippen aan de poten mogelijk per ongeluk in de Europese wet stond. Ook stelde de minister dat in heel Europa dit verbod al jarenlang massaal wordt overtreden. De rechter gaat hier niet in mee en oordeelt dat het tillen van kippen aan de poten een overtreding is waartegen op ‘doeltreffende en afschrikwekkende wijze’ gehandhaafd moet worden.

Bron:

‘Lobby om kippen toch bij de poten te mogen vangen’

©AnimalsToday.nl