Wakker Dier heeft gelijk gekregen in een kort geding tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het illegaal vangen van kippen aan de poten. De NVWA weigerde hiertegen op te treden, ook na een handhavingsverzoek van Wakker Dier. Met als gevolg dat nog steeds veel kippen door deze illegale vangmethode botbreuken en ernstige kneuzingen oplopen. De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed donderdag uitspraak en draagt de NVWA op om het handhavingsverzoek van Wakker Dier niet langer te negeren.

NVWA moet optreden tegen illegaal vangen van kippen bij poten
Het is verboden de dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken – de NVWA moet optreden tegen illegaal vangen van kippen bij poten | Foto: Eyes on Animals

In de vee-industrie worden kippen die naar de slachterij moeten op een pijnlijke manier gevangen en in kratten gestopt. Ze worden daarbij meestal ondersteboven aan de poten opgetild en – in trossen van drie tot vijf kippen per hand – in kratten geduwd. Dit terwijl deze vangmethode in heel Europa bij wet verboden is. Sjoerd van de Wouw, beleidsmedewerker van Wakker Dier:

 

“Het is absurd dat er een rechter aan te pas moet komen om de NVWA te vertellen dat ze de wet moeten volgen.”
.

Kippenkratten | Foto:  ©Eyes on Animals

Vangen van kippen bij poten is ernstig dierenleed

De omstreden vangmethode veroorzaakt veel dierenleed. Jaarlijks worden 600 miljoen kippen gevangen en afgevoerd naar een slachterij. Miljoenen van hen lopen tijdens het vangen breuken of ernstige kneuzingen op. De NVWA erkent dit leed en spreekt in een recente publicatie onder andere over dieren die tegen de containers slaan, bloedingen, gebroken en beknelde vleugels en langzaam stikken. Van de Wouw:

“Daar komt nog bij dat kippen ondersteboven amper kunnen ademhalen. Ze hebben geen middenrif, waardoor hun organen op de longen drukken als ze ondersteboven hangen.”

.
Toch grijpt de NVWA pas in wanneer meer dan 2 procent van de kippen ernstig gewond raakt, al doet de toezichthouder daar weer schimmig over in recent antwoord op Kamervragen:

“Nee, dit klopt niet. Deze rekensom is niet zo eenvoudig te maken. De NVWA handhaaft los van de vangletselinspecties bijvoorbeeld ook wanneer er bij de ante-mortem keuring (de keuring bij levende dieren) welzijnsproblemen worden gezien in de aanvoerhal of op de vrachtwagen. Dit kunnen allerlei soorten problemen betreffen, bijvoorbeeld beknellingen of dieren die op de rug liggen.”

De NVWA ziet het gebeuren, maar ‘handhaaft los van de vangletselinspecties’. Met als gevolg 12 miljoen ernstig gewonde dieren per jaar.
.

NVWA negeert wetgeving bij vangst kippen

Optreden NVWA te beperkt

De NVWA sprak eerder uit strenger te zullen controleren op botbreuken en ander gevolgen van het vangen, maar weigert de verboden vangmethode zelf aan te pakken. Van de Wouw:

“De wet is helder: dit mag gewoon niet. Bovendien zijn er diervriendelijkere alternatieven.”

Binnen zes weken moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een besluit nemen over het handhavingsverzoek. Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier weet zeker dat er nu echt iets gaat veranderen:

“Het kan niet anders dan dat de sector hierna zal moeten stoppen met deze wrede vangmethode.”

Bronnen:

Per jaar 575.000 kippen dood tijdens transport naar slachthuis

Sandra van de Werd: Kippenvangen is dierenmishandeling

©AnimalsToday.nl