Net als in het Verenigd Koninkrijk sterven in Nederland enorme aantallen kippen op weg naar het slachthuis. Eind februari schreef de Britse krant The Guardian dat jaarlijks alleen al in Engeland en Wales een miljoen kippen sterft tijdens het transport naar de slacht. In Nederland blijken dat er zo’n 575.000 te zijn, zo meldt dierenrechtenorganisatie Animal Rights aan de hand van cijfers van de NVWA.

Jaarlijks 575.000 kippen dood tijdens transport naar slachthuis
Misstanden tijdens kippentransport | Foto: Eyes on Animals

Animal Rights vroeg de NVWA naar de cijfers voor Nederland en deze zijn ronduit schokkend. Helemaal als je bedenkt dat 575.000 dode kippen slechts 0,09 procent is van de totale hoeveelheid pluimvee die naar de slacht wordt vervoerd. Volgens het Team Klantcontactcentrum van de NVWA werden in 2020 circa 606.000.000 stuks pluimvee aangevoerd op de Nederlandse pluimveeslachterijen, zowel dieren afkomstig van Nederlandse als buitenlandse bedrijven, zo meldt Animal Rights. Campagneleider Erwin Vermeulen:

“Dit hallucinante aantal dodelijke slachtoffers vertegenwoordigt een nauwelijks voorstelbare hoeveelheid individueel dierenleed.”

Hitteprotocol kippentransport genegeerd bij Wehl (video)

.
Het enorme aantal dode kippen in het VK wordt vooral geweten aan extreme temperaturen en wateronthouding. Animal Rights schrijft:

“Ook in Nederland kent het pluimveetransport geen enkele vorm van ventilatie. De dieren zitten in opeengestapelde plastic kratten en alleen de rijwind zorgt in de zomer voor verkoeling, terwijl zeilen de dieren in winter enigszins op temperatuur zouden moeten houden. Er is geen watervoorziening in de vrachtwagens en trailers. Bij oponthoud in extreme temperaturen creperen de kippen door hittestress en uitdroging.”

NVWA negeert wetgeving bij vangst kippen

.
Ook letsel opgelopen in de stallen tijdens het vangen kan leiden tot sterfte tijdens het transport. Erwin Vermeulen:

“Wat deze cijfers vooral duidelijk maken is dat de enorme hoeveelheid kippen die we in Nederland fokken, vervoeren en slachten, leid tot enorm leed. Honderdduizenden sterven op transport, miljoenen lopen ernstige verwondingen op tussen stal en slachthuis. De vaak vreselijke levensomstandigheden in de stallen en misstanden in de slachthuizen zijn hierin niet eens meegenomen.”

Animal Rights ziet eiwittransitie van dierlijke naar plantaardige producten als enige oplossing om dit leed te beëindigen en wil dat een nieuwe regering daarop inzet. Ook wordt de hoop gevestigd op kweekvlees, waardoor het houden van dieren voor hun vlees overbodig wordt.

Bron:

VK: Jaarlijks 1 miljoen kippen dood op weg naar het slachthuis

©AnimalsToday.nl