Heb je een tuin en geef je om dieren, koop dan met Pasen geen eieren maar red in plaats daarvan wat legkippen uit de industrie die anders geslacht worden. Op die manier kunnen uitgebuite industriekippen eindelijk gaan genieten van een echt kippenleven. Mensen kunnen zich aanmelden via de website van Red een Legkip.

Red een Legkip met Pasen!
Red een legkip met Pasen! | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Vlak voordat de legkippen naar de slacht gaan koopt Red een Legkip tegen de slachtprijs telkens een groep kippen vrij. Deze kippen gaan eerst naar de opvangen om aan te sterken en om – indien nodig – medische verzorging te krijgen. Daarna worden ze geadopteerd door mensen die zich via redeenlegkip.nl hebben aangemeld om hen eindelijk een mooi leven als kip in de tuin te geven.

Red een Legkip met Pasen
Geredde legkippen | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Red een legkip met Pasen

Vorig jaar heeft Red een Legkip op deze manier 2.393 legkippen gered van de slacht. Vanwege corona konden er honderden kippenlevens meer gered worden. In de ruim 9 jaar dat Red een Legkip actief is heeft zij 15.600 legkippen kunnen redden van de slacht. De stichting heeft inmiddels 10 opvangplekken verspreid over het land (Amsterdam, Ochten, Twijzelerheide, Rijsenhout, Heeze en Horn), waaronder twee nieuwe opvangen in Brouwershaven en Strijen en een in Lanaken in België en een in Gangelt, Duitsland. Red een Legkip bestaat enkel uit vrijwilligers die iets aan het onrecht willen doen wat legkippen in de industrie wordt aangedaan.

Karen Soeters van House of Animals bezocht stichting Red een Legkip en deelt samen met de kippen haar herinneringen aan Pasen, die zowel mooi, maar ook verdrietig zijn:
.

Het leven van legkippen in de industrie

De eieren voor het paasontbijt liggen weer vrolijk volop in de supermarkt. Dat er voor die eieren in ons land 44, 5 miljoen legkippen, waaronder nog altijd 3,8 miljoen kippen in kooien (koloniehuisvesting), moeten leven onder erbarmelijke omstandigheden wordt gemakshalve maar vergeten. Kippen die zich letterlijk niet als kip kunnen gedragen, zitten massaal opeengepakt opgesloten. Het merendeel komt nooit buiten, kan niet lekker scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen. Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen pikken zij zichzelf en elkaar vaak kaal.

Red een Legkip met Pasen!
Industriekippen pikken elkaar kaal | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Een legkip in de industrie wordt gemiddeld maar anderhalf jaar oud en legt in die periode tussen de 300 en 400 eieren. Zodra de productie van eieren iets minder is wordt ze niet meer als economisch rendabel gezien en is zij nauwelijks nog iets waard. Als dank voor het vele eieren leggen worden de kippen gevangen op een manier die pure dierenmishandeling is, in kratten gepropt en zo in een vrachtwagen richting het slachthuis in België of Polen getransporteerd, om daar op gruwelijke wijze gedood te worden en vervolgens als vrijwel waardeloze soepkip verscheept te worden naar Afrika.

Intelligente voelende dieren

Als de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Van bange dieren veranderen de geredde kippen langzaam in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren.

Red een Legkip met Pasen!
Geredde legkippen veranderen langzaam in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Onderzoeken hebben aangetoond dat kippen net zo intelligent zijn als de meeste apen en op sommige vlakken intelligenter dan katten en honden. Kippen kunnen meer dan 100 individuen herkennen en onthouden, waaronder ook mensen. Ook kunnen kippen communiceren met elkaar, zij kunnen meer dan 30 verschillende ‘geluiden’ maken. Ook kunnen kippen zich zorgen maken over de toekomst en is uit onderzoek gebleken dat kippen in staat zijn om empathie te ervaren. Maar bovenal zijn kippen hele leuke dieren die allemaal een eigen persoonlijkheid hebben en het niet verdienen om zo vreselijk te lijden in de industrie voor onze lekkere trek en economische belangen.

Red een legkip met Pasen!
Red een legkip met Pasen! | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Bron:

  • Persbericht Red een Legkip – zie de website voor meer info over het adopteren van een legkip met Pasen (en daarna).

©AnimalsToday.nl