Op de luchthaven van de Galapagoseilanden is een koffer met 185 babyschildpadden ontdekt, toen medewerkers van de luchthaven de bagage met een röntgenapparaat controleerden.

Koffer met 185 schildpadden gevonden op Galapagoseilanden
185 babyschildpadden ontdekt in koffer op luchthaven Galapagoseilanden | Foto: screenshot video The National/YouTube

De ontdekking van de koffer met schildpadden werd gedaan tijdens een controleoperatie, die samen met personeel van het Nationaal Park van de Galapagos (PNG) werd uitgevoerd op de luchthaven van Seymur op het eiland Baltra. De gevonden babyschildpadden waren in plastic folie gewikkeld, waardoor tien dieren het niet hebben overleefd. Het Ecuadoraanse ministerie van Milieu & Waterstaat heeft gemeld dat er nog eens vijf schildpadden zijn gestorven, waarschijnlijk als gevolg van de stress die ze hebben gehad door gescheiden te zijn van hun leefgebied. De overige schildpadden zijn overgebracht naar een opvangcentrum op het eiland Santa Cruz. Daar heeft een veterinaire evaluatie uitgewezen dat de babyschildpadden, die nog geen drie maanden oud zijn, niet in goede gezondheid verkeren.

Koffer met 185 schildpadden gevonden op Galapagoseilanden
Foto: screenshot video The National/YouTube

De Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden liggen op ongeveer duizend kilometer ten westen van de kust van Ecuador en staan bekend om hun unieke flora en fauna. Deze rijke biodiversiteit heeft ervoor gezorgd dat de eilanden in 1978 zijn uitgeroepen tot een UNESCO werelderfgoed. Er zijn plant- en diersoorten te vinden die alleen op deze eilanden bestaan. Ook de reuzenschildpadden leven op de Galapagoseilanden, die hun naam aan deze dieren te danken hebben.

reuzenschildpadden
Reuzenschildpad | Foto: publiek domein

Illegale handel

De illegale handel van wilde dieren komt vaker voor in dit gebied. Vorig jaar werden er 4.645 dieren in beslag genomen door de Ecuadoraanse autoriteiten. De koffer waarin de schildpadden afgelopen zondag gevonden werden, was aangegeven als ‘souvenirs’ met de stad Guayaquil, op het vasteland van Ecuador, als bestemming. Inmiddels is er een Ecuadoraanse politieagent gearresteerd voor het verhandelen van deze 185 babyschildpadden, meldt het Openbaar Ministerie van Ecuador. De agent zal worden vervolgd voor de betrokkenheid bij het verzenden van de koffer met schildpadden en wordt beschuldigd van misdrijf tegen flora en fauna. Hierop staat een gevangenisstraf van 3 jaar. De minister van milieu, Marcelo Mata, zegt op Twitter dat zij:

“…deze misdaden tegen de natuur en het nationaal erfgoed veroordelen.”

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop