In Zimbabwe zullen binnenkort de jachtrechten worden verkocht om 500 olifanten te doden voor trofeejacht. Dit besluit is genomen nadat enkele maanden geleden de IUCN de Afrikaanse bosolifant ‘kritiek’ en de Afrikaanse savanneolifant bedreigd heeft verklaard.

Zimbabwe verkoopt jachtrechten op bedreigde olifanten
Jonge olifant in Zimbabwe | Foto: publiek domein

De prijs van deze olifantenlevens ligt tussen de 10.000 en 70.000 dollar per olifant. Volgens een woordvoerder van de Zimbabwaanse autoriteit voor Park- en Wildbeheer, Tinashe Farawo, wordt de beslissing genoodzaakt door de lagere inkomsten uit de toeristensector door de coronapandemie. Hij vertelt dat de opbrengsten van de jacht, paradoxaal genoeg, gebruikt zullen worden om nationale parken te financieren. Dit zou op den duur de soorten juist weer moeten beschermen, maar studies hebben aangetoond dat de opbrengsten uit de jacht vaak nauwelijks ten goede komen aan natuur- of milieudoeleinden.

Jachtrechten voor doden van olifanten

Dit is niet de eerste keer dat jachtrechten op olifanten worden verkocht in Zimbabwe. Bijna jaarlijks worden olifantenlevens verruild voor geld, dat zogenaamd gebruikt wordt voor natuurbeheer. Zimbabwe is overigens ook niet het enige land waar de levens van olifanten te koop staan. Ook in Namibië zijn er 170 olifantenlevens te koop gezet in december vanwege milieuredenen zoals droogte en een toenemende olifantenpopulatie.

Zimbabwe verkoopt jachtrechten op bedreigde olifanten
Het aantal savanneolifanten (Loxodonta africana)  is de laatste 50 jaar met 60 procent afgenomen, de Afrikaanse bosolifant (Loxodonta cyclotis) afgelopen 31 jaar met 86 procent | Foto: Charles J. Sharp via Wikimedia

Kritiek

De beslissing heeft, niet verrassend, tot veel kritiek en weerstand geleid. Deze olifantensoorten zijn immers met uitsterven bedreigd geraakt door zowel de legale als de illegale jacht, en door de verdwijning van hun leefgebied door ontbossing. Het aantal Afrikaanse bosolifanten is de laatste 31 jaar al met maar liefst 86 procent afgenomen, terwijl het aantal Afrikaanse savanneolifanten in de laatste 50 jaar met 60 procent is afgenomen. Bovendien kan geen enkele reden het doden van olifanten voor ons plezier goedpraten.

Bosolifanten | Foto: Liza Gross via Wikimedia

Ook Slmiso Mlevu, woordvoerster van het Centrum voor Beheer van Natuurlijke Bronnen, een milieu- en mensenrechtenorganisatie in Zimbabwe, noemt de beslissing ‘verschrikkelijk’:

Dieren zouden niet moeten betalen met hun levens om te zorgen dat hun soort beschermd blijft.”

Tevens waarschuwt Slmiso Mlevu dat de kans groot is dat een groep olifanten wraak gaat nemen op lokale dorpsbewoners als één van hen wordt gedood door mensen. Het zijn dus niet de jagers zelf, maar onschuldige omwonenden die de dodelijke gevolgen van de jacht ervaren. Hij roept de autoriteiten dan ook op om de verloren inkomsten op andere manieren aan te vullen:

“In tegenstelling tot de argumenten van de regering dat trofeejacht bedoeld is om te helpen bij het natuurbehoud, wordt de praktijk gemotiveerd door hebzucht en wordt het geld vaak niet eens verantwoord.”

Bronnen:

Olifanten trappen stroper dood in Zuid-Afrika, vier stropers opgepakt

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner