In het bekende Kruger Nationaal Park (KNP) in Zuid-Afrika hebben olifanten een stroper vertrappeld. Vier andere stropers zijn opgepakt door de rangers in het park.

olifanten
Olifanten trappen stroper dood in Zuid-Afrika en vier stropers opgepakt | Foto: publiek domein

Stropers opgepakt

In een verklaring van parkbeheerders wordt gemeld dat een vermoedelijke stroper vertrappeld is door een kudde olifanten in het Kruger Nationaal Park. Tijdens een routinecontrole kwamen de rangers de stropers op het spoor. Die sloegen vervolgens op de vlucht en lieten daarbij hun bijl en tas met proviand achter. Dankzij de versterking die was opgeroepen door de rangers kon één van de stropers gearresteerd worden. De verdachte gaf aan dat zij tijdens hun vlucht een kudde olifanten tegenkwamen en dat hij niet zeker wist of zijn handlanger aan de kudde heeft kunnen ontsnappen. Na een zoektocht vonden de rangers de stroper zwaar vertrapt terug. Hij was bezweken aan zijn verwondingen. De derde verdachte zou gewond zijn geraakt aan zijn oog, maar is nog op de vlucht en wordt gezocht door de rangers van het park. Een dag later zijn er nog eens drie vermoedelijke stropers opgepakt.

Stroperij en handel in ivoor

Sinds 1989 is de wereldwijde handel in ivoor van olifanten verboden. Dit verbod werd ingesteld nadat het aantal dieren in tientallen jaren van miljoenen naar nog maar 600.000 daalde. Inmiddels zijn er volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) nog maar 415.000 olifanten over op het Afrikaanse continent. Ondanks het verbod worden er jaarlijks tienduizenden olifanten omgebracht voor hun slagtanden. Naast de olifanten zijn ook neushoorns slachtoffer van de stroperij. Het stropen van neushoorns is in de 21ste eeuw sterk toegenomen, vooral in het Kruger Nationaal Park.

Krugerpark in Zuid-Afrika

Het Krugerpark is één van de grootste nationale parken in Afrika en daarnaast ook een erg belangrijke toeristische attractie. Het park staat bekend om de vele wilde dieren die er leven, zoals olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en buffels. Er wonen 7.000 tot 8.000 neushoorns in het Kruger Nationaal Park en zij zijn het grootste doelwit van de stroperij in het zuiden van Afrika. Het park en de partners van het park staan onder grote druk om hun kostbare wilde dieren in stand te houden en te beschermen.

De rangers hopen met de arrestaties die afgelopen weekend zijn verricht een duidelijk signaal af te geven richting de stropers en ze zijn vastberaden om de stropers te stoppen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop