Na een kort geding, een hoger beroep en een bodemprocedure mag Dier&Recht weer de waarheid spreken, door publiekelijk te zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. De campagne ‘Stoppen met zuivel’ gebruikt deze stelling, die was aangevochten door boerenactiegroep Agractie.

Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed
‘Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed’ mag gezegd worden | Foto: Maarten Nauw/Dier&Recht

Op de poster van Dier&Recht uit augustus 2021 staat de tekst:

“Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder.”

De poster was onderdeel van een grotere bewustwordingscampagne over het dierenleed in de zuivelindustrie. Boerenactiegroep Agractie spande een kort geding aan om de betreffende posters te verbieden. De rechter oordeelde daarop dat het scheiden van koe en kalf weliswaar dierenleed veroorzaakt, maar dat onvoldoende is aangetoond dat dit leed daadwerkelijk ‘ernstig’ is. Dier&Recht werd gesommeerd om de betreffende poster uit het straatbeeld te verwijderen en ging in hoger beroep, maar:

“Tot ieders verbazing werd het voorlopige oordeel van de kortgedingrechter overgenomen.”

 

Bodemprocedure, rectificatie en schadevergoeding

Bij Dier&Recht maakte men zich inmiddels ook zorgen over de mogelijke gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting van dierenrechtenorganisaties:

“Mogen we dan straks geen dingen meer zeggen waar de vee-industrie het niet mee eens is?”

Dier&Recht startte een bodemprocedure om de zaak opnieuw door een rechter te laten beoordelen. Maar ditmaal voert Agractie geen verweer en gooit de handdoek in de ring. De uitspraak laat dan ook niets te wensen over. In het vonnis bevestigt de rechtbank Midden-Nederland dat Dier&Recht mag zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. Agractie mag deze uitlating niet meer bestempelen als lasterlijk en onrechtmatig. Daarnaast moet de boerenactiegroep een rectificatie plaatsen en een schadevergoeding betalen aan Dier&Recht.

Klik op de poster voor meer informatie | Foto: Dier&Recht

Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed

Er is een crowdfunding gestart om een nieuwe postercampagne te beginnen. Meer informatie vind je hier, ook om de bovenstaande poster te downloaden of te bestellen.

Bron:

Karen’s blog: Kan een kind bij zijn moeder blijven?

Moeder bindt strijd aan met eenzijdige promotie zuivel op school

©AnimalsToday.nl