De geur van leeuwenpoep verspreid via geurpalen zou kunnen voorkomen dat damherten vanuit de Amsterdams waterleidingduinen (AWD) het centrum van Zandvoort inwandelen. Omdat alle prooidieren een ingebakken angst hebben voor de indringende geur van roofdieren als leeuwen, is de kustplaats van plan om te experimenteren of het werkt.

Damherten in de bebouwde kom van Zandvoort | Foto: screenshot video NH Nieuws/YouTube

Het is een heerlijk gezicht om de damherten ’s ochtends vroeg of zelfs overdag door de bebouwde kom te zien wandelen. Maar veel bewoners van Zandvoort zijn daar om legitieme redenen minder blij mee: er bestaat een risico op aanrijdingen en de herten eten regelmatig van struiken en planten in de tuinen. Bovendien: ze horen in de duinen, maar voelen zich best thuis in zo’n woonwijk.

Veiligheid zoeken
De ergernis door overlast deed de reputatie van de damherten in de waterleidingduinen van Amsterdam geen goed. Hun aantallen worden via afschot flink teruggebracht; 2200 dieren worden gedood, 800 mogen leven. Echter leidt dat weer tot vluchtgedrag, waarbij de dieren veiligheid zoeken in het dorp, zoals onderstaande reportage van NH Nieuws uit januari 2017 uitlegt:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode





Synthetische leeuwenpoep

Er is nog een optie tegen overlast door herten in Zandvoort: de geur van leeuwenpoep. Hier komt overigens geen echte leeuwenkeutel bij kijken, want de geur wordt nagemaakt met behulp van oliën, kruiden en een stof genaamd tupoleum, waarvan de stank door de makers wordt omschreven als een ‘asbak die drie dagen in de regen heeft gestaan’.

De werking van een geurpaal voor leeuwenpoep is te vergelijken met geurverspreiders in huis die in het stopcontact moeten, maar dan zonder de rozengeur.

leeuwenpoep
Maar dan zonder de rozengeur | Foto: publiek domein

Aangeboren angst
Volgens Patrick Stijger van het bedrijf dat de geurpalen maakt worden de damherten zenuwachtig als ze de kunstmatige geur ruiken, die ooit werd ontdekt door een Duitse wetenschapper in een poging om te voorkomen dat herten van kerstbomen zouden snoepen. Hoogleraar dierecologie en evolutiebiologie Nico van Straalen van de VU in Amsterdam bevestigt tegenover Het Parool dat de herten geen leeuw gezien hoeven hebben om bang te zijn, omdat die angst aangeboren is.

Hoe andere dieren op de geur van leeuwenpoep gaan reageren zal ook moeten blijken, maar wanneer het werkt zou het fijn zijn wanneer de reputatie van damherten als overlastgevers bijgesteld wordt. Zolang we maar geen dieren als egels of eekhoorns de stuipen op het lijf jagen. Hoewel, in Hendrik-Ido Ambacht wordt tupoleum verspreid om overlast door konijnen tegen te gaan, aldus RTV Rijnmond.

leeuwenpoep
Damherten | Foto ©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel