Drie jaar geleden werd hond Hooch in een zeer slechte conditie uit het asiel gehaald door Marley’s Mutts Dog Rescue. Hooch woog toen maar de helft van wat hij nu weegt. Ook leed hij aan een zware longontsteking. Zijn oren waren afgeknipt en wat er van over was, was ontstoken. Eenmaal bij de dierenarts werd een gruwelijke ontdekking gedaan: de tong van Hooch was verwijderd.

Hond Hooch
Hond Hooch | Foto: Facebookpagina Marley’s Mutts Dog Rescue

Hooch is het slachtoffer geweest van ernstige dierenmishandeling. Volgens de sociale-mediakanalen van Marley’s Mutts Dog Rescue smeekte de organisatie om de hond te laten euthanaseren, maar oprichter Zach Skow vond dat Hooch de capaciteit in zich had om te herstellen en een nieuw leven te leiden. Skow, die Hooch adopteerde, legt uit hoe ze met Hooch omgingen:

“We behandelen hem niet op een speciale manier, en we laten het niet toe dat hij medelijden met zichzelf heeft.”

Voor Hooch was het bijna onmogelijk om op een normale manier te eten zonder tong, maar het team ontwikkelde een effectieve techniek. Om hem te voeden, giet Skow warm water over droog voedsel, rolt het tot een bal, en plaats het achter in zijn bek. Skow:

“Het is de meest therapeutische handeling. Als je je verloren voelt of medelijden hebt met jezelf, door dingen die je overkomen in het leven, zal niets je zo volledig uit dat gevoel halen, als het voeden van Hooch.”

Afkoelen is ook een uitdaging voor Hooch, door het ontbreken van zijn tong. Maar van alle obstakels die hij moest overwinnen, is het meest opmerkelijk hoe hij zijn trauma opzij zette en zich laat omhelzen door mensen. Skow zegt over zijn bewonderenswaardige houding naar mensen:

“Hij had ervoor kunnen kiezen om het verleden controle over hem te laten hebben, maar dat deed hij niet. Hij is een krachtige herinnering aan het feit dat je uit je medelijden kunt stappen en je eigen leven kunt leiden.”

Hooch is geen officiële therapiehond, maar toch brengen Hooch en Skow regelmatig een bezoek aan organisaties waar hij autistische kinderen, daklozen, en andere mensen wat fijn honds gezelschap biedt. Hooch is vooral goed met autistische kinderen, iets waar de meeste honden moeite mee hebben. Hij blijft erg rustig bij de kinderen, ook als ze erg druk worden. Hij kan zich ook aanpassen aan hun lichaamstaal. Zijn connectie met dit soort kinderen is zo sterk dat één van de autistische kinderen (die nooit sprak) de hond bij zijn naam begon te noemen.

Recentelijk kreeg Hooch de prijs Emerging Heroes Award van Humane Society voor zijn bijzondere bijdrage aan de maatschappij.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer