Sir Ranulph Fiennes, een van de grootste levende Britse helden, bekend schrijver en ontdekkingsreiziger, heeft de nieuwe Britse premier Theresa May met klem gevraagd geen toestemming te verlenen om de drijfjacht op vossen weer in te voeren. De wet die deze jacht verbiedt (The Hunting Act) trad uiteindelijk in 2005 in werking, na jarenlange discussie.

Theresa May
Geen herinvoering drijfjacht op vossen | Foto: I, Malene/Wikipedia

Vooral op het platteland leven voorstanders van de vossenjacht, maar een meerderheid van de bevolking is tegen. De wet kwam er pas na jaren van intensief campagnevoeren door organisaties waaronder the League Against Cruel Sports, International Fund for Animal Welfare (IFAW) en the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA).

Fanatiek voorstandster
De angst van Ranulph Fiennes is terecht, want de nieuwe minister van milieu is Andrea Leadsom geworden. Zij is een fanatiek voorstandster van de jacht en vindt herziening van de wet bespreekbaar. Sir Ranulph Fiennes, die ooit zelf ook voorstander van de jacht was wegens het behoud van tradities, maar nu fel tegenstander is, richtte zijn smeekbede in een open brief aan de nieuw gevormde regering. De legendarische ontdekkingsreiziger – volledige naam Sir Ranulph Twisleton-Wykeham-Fiennes – zegt:

“Wat mensen op het platteland willen van een conservatieve regering is niet de intrekking van deze wetgeving, maar betere huisvesting, meer steun voor de boeren en verbeterde infrastructuur. Ik hoop dat u samen met mij wilt opkomen voor het welzijn van dieren.”

Teleurstelling
The League Against Cruel Sports heeft zijn teleurstelling uitgesproken over het feit dat de nieuwe minister van Milieu zich inzet voor een vrije stemming over de intrekking van de wet, vooral omdat de ‘overgrote meerderheid van het Britse publiek volledig gekant is tegen de jacht’.

The Hunting Act wordt ondersteund door meer dan 80 procent van het Britse publiek – waaronder 70 procent van de conservatieve kiezers – en de mensen in Engeland en Wales hebben geen behoefte om terug te keren naar de wreedheid van de jacht.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema