Apen zijn geen huisdieren, maar daar dacht een boer op Borneo anders over. Zonder gevoel voor de aard en natuurlijke behoeften van het dier besloot hij een jong orang-oetanvrouwtje als huisdier te nemen, en dat heeft het arme dier geweten. Gelukkig is zij op tijd gered van een dieronwaardig en ellendig bestaan.

orang-oetan gered - jonge orang-oetan
Jong orang-oetanvrouwtje gered | Screenshot

De boer had het jonge orang-oetangvrouwtje gevonden en dacht dat ze leuk als huisdier kon dienen, zonder dat hij over de kennis beschikte hoe hij voor haar moest zorgen. Als een gevangene werd het dier in een betonnen hok opgesloten en voor de zekerheid ook nog eens vastgebonden. Als voedsel kreeg het onfortuinlijke mensaapje tofu en rijst voorgeschoteld, terwijl haar natuurlijke menu juist bestaat uit fruit, afgewisseld met bloemen, honing, boomschors, bladeren en insecten. Na verloop van tijd zorgde het onnatuurlijke menu ervoor dat de orang-oetang ernstig ondervoed raakte.

Gelukkig kregen medewerkers van International Animal Rescue lucht van de zaak. Ze wisten de boer zover te krijgen dat hij de ondervoede orang-oetan overhandigde, waarna zij haar eerste stapjes kon nemen richting vrijheid.

Na de bevrijding uit haar gevangenis is ze opgenomen bij het Orangutan Rescue and Rehabilitation Center in Palangka Raya, in Centraal-Kalimantan. Dit is het grootste opvangcentrum voor orang-oetans ter wereld, met alle faciliteiten om deze dieren een nieuwe en gelukkige toekomst te geven.

De komende twee maanden wordt de geredde orang-oetang uit voorzorg in quarantaine gehouden, en daarna zal het jonge dier opgenomen worden in een klasje van de orang-oetan kleuterschool. Daar zal ze de beginselen leren voor een toekomstige terugkeer naar een natuurlijk bestaan in het wild.

Cute Orphaned Orangutan Rescued From A Life On A Leash

Bronnen: TheDodo.com & RedApes.org ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.