Jaar in, jaar uit bezoekt de geoloog Jason Box de besneeuwde ijsvlakten van Groenland. Dit jaar echter was hij verbijsterd door wat hij te zien kreeg. In plaats van maagdelijk wit besneeuwde ijsvlakten, was het ijs zwartgeblakerd.

Zwart ijs Groenland
Foto: Jason Box via Twitter

De impact op het klimaat kan hierdoor groot zijn. Hoe donkerder het ijs, hoe sneller het ijs smelt. Uit onderzoek blijkt dat meerdere factoren zorgen voor een steeds donkerder look van sneeuw en ijs.

Box:

“De verdubbeling van het aantal bosbranden in het arctisch gebied in tien jaar tijd, in combinatie met de stijging van het aantal zomerstormen, speelt een grote rol. De wind blaast vuil- en roetdeeltjes richting ijsvlakte. Vervolgens legt het smeltend ijs op haar beurt vuil bloot dat door de wind wordt meegevoerd naar andere nog onaangetaste besneeuwde regio’s”.

Box probeert nu te achterhalen welke fractie van het roet afkomstig is van bosbranden en welk deel van vervuilende industrie.

Jason Box – Dark Snow Greenland

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.