In Vietnam is bij de douane bijna een ton olifantenivoor ontdekt. Douaniers vonden de slagtanden in een container uit Afrika. Het ivoor lag verstopt tussen een lading rubberen handschoenen, zo heeft de douane in de havenstad Haiphong laten weten.

douane
Foto: IFAW

Waar het ivoor precies vandaan komt wordt nu onderzocht. Het is niet de grootste slag in de strijd tegen illegale ivoorhandel: in 2009 werd door de douane in Vietnam maar liefst zes ton ivoor uit Tanzania aangetroffen.

De handel in ivoor is sinds 1989 verboden, maar de vraag vanuit Azië stijgt alleen maar. Ivoren slagtanden worden verwerkt tot sieraden en andere voorwerpen en zijn een statussymbool voor rijker wordende Aziaten. Door stroperij neemt het aantal olifanten dramatisch af: elke vijftien minuten wordt een olifant gedood.

In 136 steden over de hele wereld gingen mensen op 4 oktober de straat op om te protesteren tegen de massale afslachting van olifanten, neushoorns en leeuwen. Ook Amsterdam deed mee aan de Global March for Elephants, Rhinos and Lions.

Bron ©PiepVandaag.nl