Steeds meer Latijns-Amerikaanse landen zijn initiatieven en wetgeving aan het ontwikkelen om de productie van plastic terug te dringen en mariene ecosystemen te beschermen. Panama wordt het eerste land in Centraal-Amerika dat het winkels verbiedt plastic tasjes mee te geven aan klanten. Met deze maatregels wil het land bijdragen aan een vermindering van afval in de Stille Oceaan en de Caribische Zee. Beide gebieden zijn ernstig vervuild door plastic. Vorig jaar werd er in de Stille Oceaan een plastic-eiland gevonden dat groter is dan Mexico.

plasticvervuiling
Latijns-Amerika neemt stappen in strijd tegen plasticvervuiling | Foto: neil cummings Flickr via Compfight cc

Panama
Winkels in Panama hebben nu anderhalf jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Doel is om 20% van het algemene gebruik van plastic te verminderen. Daarnaast worden ook andere maatregelen genomen. Bedrijven die geen gehoor geven aan de wetgeving zullen een geldboete moeten betalen. Dit geld zal vervolgens gestoken worden in recyclingprogramma’s en milieueducatie.

De plastic-problematiek spreidt zich over de hele wereld uit. Nieuw onderzoek toont aan dat plastic-vervuiling ook het leven in zee beïnvloedt in enkele van de meest afgelegen delen van de Atlantische Oceaan. Bij 70 procent van de diepzeevissen in het onderzochte gebied werd plastic in het lichaam aangetroffen.

Eén biljoen tasjes
Er wordt geschat dat jaarlijks op wereldniveau één biljoen plastic tasjes in de oceanen eindigen. Hierdoor worden 600 zeediersoorten direct bedreigd. Als het consumptieniveau van plastic tasjes ongewijzigd blijft, wordt er voorspeld dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zal zijn. Deze situatie zou een enorm negatieve impact hebben op het milieu. Panama telt 3.000 km aan kust en wil de mariene ecosystemen beschermen.

plasticvervuiling
Foto: Alain Bachellier Flickr via Compfight cc

Mares Limpios
Panama was het eerste land van Latijns-Amerika dat meedeed aan de campagne Mares Limpios (Schone Zeeën) van de Verenigde Naties. Inmiddels hebben andere landen ook besloten deel te nemen aan het project. Zo voerde Colombia in juli 2017 een belasting op plastic tasjes in. De regering van Chili werkt momenteel aan een nieuwe wet die het gebruik van plastic tasjes aan de kust moet verbieden. Tegelijkertijd werkt Costa Rica aan een nationaal plan om alle objecten van plastic voor eenmalig gebruik te verbieden en te vervangen door een bio-afbreekbare versie. Per 2021 zal al het wegwerpplastic verboden zijn. Door het gebruik van wegwerpplastic te verbieden, zal ook een ander probleem worden opgelost in Costa Rica. Namelijk de slechte afvalinfrastructuur. Een vijfde van de 4.000 ton afval dat dagelijks wordt geproduceerd, kan niet worden opgehaald. Hierdoor beland veel afval in de natuur. Door het verbieden van wegwerpplastic zal dit afval niet alleen minder worden, ook zal er minder afval in de natuur terechtkomen door het gebruik van sneller afbreekbare materialen.

Mares Limpios is een campagne waarin aan regeringen wordt gevraagd om wetgeving te creëren die een duurzame consumptie aanmoedigen. Hierbij moeten bedrijven én burgers gestimuleerd worden om anders te produceren en consumeren.

Zeereservaten
Veel landen in Latijns-Amerika zijn op een andere manier bezig mariene ecosystemen te beschermen, namelijk door het creëren van zeereservaten. Chili tekende vorige week drie decreten waarmee beschermde zeegebieden worden gecreëerd bij Paaseiland, de Juan Fernández-archipel en Cabo de Hornos. Hiermee beschermt Chili 1.3 miljoen vierkante kilometer aan oceaan.

mariene beschermde natuurgebied
Mexico krijgt grootste mariene beschermde natuurgebied van Noord-Amerika | Foto: Peter Liu Photography / Foter / CC BY-NC-ND

Ook Mexico maakt stappen in de juiste richting. Hier is het grootste beschermde zeereservaat van Noord-Amerika gecreëerd, met een grootte van 140.000 vierkante kilometer. Het reservaat van Revillagigedo, een archipel in de Stille Oceaan, op zo’n 400 kilometer van Cabo San Lucas, is een beschermd zeegebied waarin visserij niet toegestaan is. Daarnaast is 22% van het Mexicaanse mariene gebied inmiddels door de regering als beschermde gebieden bestempeld. En Brazilië overweegt momenteel een voorstel om reservaten te creëren met een grootte van 900.000 vierkante kilometer waarmee voornamelijk walvissen beschermd worden.

Bronnen: Ecoticias, El Nacional ©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer