Nadat afgelopen weekend nog eens twee jonge paarden stierven op paardenrenbaan Santa Anita in Californië (VS), staat het dodental sinds december op 29. Dierenwelzijnsorganisaties willen dat de laatste wedstrijden van het seizoen worden afgelast en de Californische senator Gavin Newsom heeft vandaag bekendgemaakt dat het wat hem betreft genoeg is geweest. Hij wil dat de renbaan de rest van het seizoen op non-actief gaat om eerst te onderzoeken waarom er zoveel paarden sneuvelen.

Santa Anita
Senator wil onderzoek en voorlopige sluiting Californische paardenrenbaan Santa Anita | Foto: publiek domein

Sinds de start van het raceseizoen (eind december tot en met 23 juni) zijn er op de Amerikaanse renbaan, die ook het toneel vormt voor de wereldkampioenschappen paardenrennen, inmiddels een kleine dertig dieren gestorven. Verschillende van de paarden, waaronder ook de driejarige Truffalino die afgelopen zondag overleed, kregen een hartstilstand. Anderen liepen trauma aan bijvoorbeeld de benen op. Dergelijke kwetsuren zijn voor een renpaard zeer ernstig en helen vaak slecht, wat de dierenartsen van Santa Anita dan ook meermaals deed besluiten de gewonde dieren in te laten slapen.

‘Genoeg is genoeg’

Niet alleen dierenactivisten uitten hun zorgen over de situatie op de renbaan. Ook de California Horce Racing Board, dat een regulerende rol speelt binnen de paardensportwereld, vroeg Santa Anita de laatste races van het seizoen op te schorten. Dat zou de industrie de tijd geven om verdere veiligheidsmaatregelen te nemen en te onderzoeken of meer maatregelen nodig zijn. De Horce Racing Board heeft echter niet de autoriteit om races te verbieden zonder instemming van de in opspraak geraakte renbaan en deze stemde uiteindelijk niet in met hun verzoek.

Maar senator Gavin Newsom (D) is het niet eens met deze gang van zaken en maakte vandaag bekend dat het genoeg is geweest:

“Genoeg is genoeg. Ik roep de California Horse Racing Board op om ervoor te zorgen dat er geen paardenrennen plaatsvinden totdat alle dieren door onafhankelijke dierenartsen onderzocht zijn en geschikt worden bevonden om deel te nemen aan de paardenrennen.”


Santa Anita laat weten na eerder onderzoek in maart van dit jaar al de nodige maatregelen te hebben genomen en dat de sterftecijfers sindsdien drastisch zouden zijn gedaald. Zowel het management als de eigenaren en trainers zeggen hun waakzaamheid te hebben verdubbeld en alle trainings- en raceprotocollen worden nauwkeurig gevolgd. Daarnaast is ook het beleid rondom het toedienen van medicatie voorafgaand aan de wedstrijden aangepast, aldus de renbaan.

Santa Anita wijt zelf de oorzaak van de vele sterfgevallen onder renpaarden aan de slechte kwaliteit van de baan, veroorzaakt door ongebruikelijk veel regenval na een lange periode van droogte. Hierdoor lopen de paarden makkelijker kwetsuren op.

Onderzoek dode paarden Santa Anita

Nederlandse paardenarts Thibault Frippiat benadrukt dat het belangrijk is zorgvuldig onderzoek te doen naar de oorzaken van de sterfgevallen onder renpaarden op deze specifieke wedstrijdlocatie, maar dat is niet makkelijk:

“Als een paard een hartstilstand krijgt tijdens een heftige inspanning, dan kun je dat achteraf moeilijk vaststellen.”

Dat het wel anders kan blijkt uit het feit dat andere renbanen veel minder sterfgevallen kennen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks