Opnieuw zijn gruwelijke beelden gemaakt van paardenleed in Uruguay en Argentinië, waarop onder meer te zien is dat slachtpaarden op transport worden gezet met gebroken ledematen en etterende wonden. Nederland is de grootste importeur van dit paardenvlees, bestemd voor bitterballen en kroketten. Internationale dierenbeschermingsorganisaties eisen nu een definitief importverbod.

paardenleed
Graatmagere paarden worden op transport gezet | Foto: Eyes on Animals

In 2017 deed Eyes on Animals samen met Tierschutzbund Zürich (TSB) onderzoek naar de verkoop van paardenvlees in Nederland uit Zuid-Amerikaanse landen. Nieuw onderzoek door Animal Welfare Foundation (AWF) en TSB toont aan dat er ondanks alle beloften de afgelopen jaren helemaal niets is veranderd.

Zo worden veulens kort na de geboorte vertrapt. Paarden op weg naar het slachthuis sterven omdat ze gewond en ziek op transport worden gezet. Sommige paarden zijn ernstig ondervoed. De dieren krijgen illegale medicatie en soms staan ze uren in de brandende zon te wachten tot ze aan de beurt zijn om geslacht te worden. Paarden worden met geweld en zelfs met gebruik van agressieve honden de transportwagens ingejaagd, paarden raken gewond of sterven door het vervoer in ongeschikte trucks, waarin ze dagenlang bekneld staan en in het slachthuis worden ze regelmatig gemarteld door ongeschoold personeel en niet in één keer gedood.

Bekijk de nieuwe schokkende beelden hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bitterballen en kroketten

Het vlees van de dieren is verwerkt in onder andere bitterballen en kroketten die bij de horecagroothandels te verkrijgen zijn en dus volop in snackbars verkocht worden. Een op de drie in ons land verkochte snacks bevat dit paardenvlees.

paardenleed
Ernstig gewond paard, mogelijk blind, bestemd voor Nederlandse bitterballen | Foto: Eyes on Animals

In 2014 werden ook al gruwelijke beelden gemaakt van de lijdensweg die slachtpaarden moeten doorstaan, toen door Eyes on Animals samen met TSB en Animals’ Angels USA. Animals Today startte daarop een e-mail- en petitieactie en in een korte periode leverde dat zo’n 65.000 handtekeningen op. In de eerste 24 uur werden meer dan 30.000 protestmails gestuurd naar verschillende Nederlandse importeurs, supermarkten en snackfabrikanten.

Importverbod tegen paardenleed

De nieuwe beelden laten echter zien dat er sindsdien niets is veranderd. De enige oplossing is een totaal importverbod en dat is de oproep van 13 internationale dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Dier&Recht en het Belgische GAIA. Het is inmiddels verboden op vanuit de EU paardenvlees uit Mexico te importeren, maar dat blijkt enkel op basis van volksgezondheidsoverwegingen te zijn, niet vanwege het ernstige paardenleed.

Tweede Kamer laat slachtpaarden stikken


Op de website van Dier&Recht is nu een e-mailactie te vinden die eist dat Nederlandse supermarkten en groothandels de controles verbeteren en anders de import van paardenvlees uit Zuid-Amerika staken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl