Op dit moment wordt er wereldwijd zoveel plastic gebruikt dat uiteindelijk als afval in de oceanen terecht komt dat in 2050 er meer plastic in de oceanen zal zijn dan vissen. Deze huiveringwekkende conclusie staat in een rapport van het World Economic Forum (WEF).

Plastic - meer plastic dan vissen
Foto via Pixabay

Het World Economic Forum is een jaarlijkse bijeenkomst van politici, journalisten en de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, in totaal zo’n 2500 personen.

“Het huidige productiesysteem, gebruik, en wegwerpen van plastic heeft enorme negatieve gevolgen. Zo gaat jaarlijks 80 tot 120 miljard dollar plastic verpakking verloren. En behalve de financiële kost zullen de oceanen, bij ongewijzigde situatie, meer plastic bevatten dan vis tegen 2050”, aldus WEF.

In het rapport staat dat het noodzakelijk is dat er een totale omslag wordt gemaakt als het om verpakkingen gaat en dat er daarbij gezocht moet worden naar alternatieven voor olie als basisbestanddeel voor de productie. Want als er niets verandert, zal deze industrie een 20% van de olieproductie verbruiken in 2050.

Eind 2014 werd een rapport gepresenteerd waarin onderzoekers uit de VS, Frankrijk, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland na een studie van 6 jaar tot de conclusie kwamen dat de plastic soep in zeeën en oceanen bestaat uit meer dan 5.000.000.000.000 (5 biljoen) stukken plastic. Het afval zou bij elkaar zo’n 269.000 ton wegen en vormt een grote bedreiging voor de gehele voedselketen.

Het volume van de plastic stukken, grotendeels afkomstig van producten zoals voedsel-,  drankverpakkingen en kleding, werd berekend op basis van gegevens uit 24 expedities, zo schrijft The Guardian. In de meeste gevallen gaat het om stukjes die niet groter zijn dan 5 millimeter, de zogeheten microplastics. Plastic breekt niet af maar wordt omgezet in steeds kleiner wordende deeltjes, die uiteindelijk in de voedselketen terechtkomen.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl